Запланований на 16 червня народний марш на підтримку нового уряду і парламентської більшості відкладено / фото УНІАН

У Молдові сьогодні після політичної кризи почав працювати затверджений парламентом новий уряд під керівництвом Майї Санду.

Сьогодні урядовці вперше зібралося на засідання в будівлі Кабміну, яка до цього була заблокована прихильниками Демократичної партії, повідомляє Sputnik Moldova.

Вчора на засіданні Національної політичної ради Демпартії було прийнято рішення про те, що політичне формування йде з влади.

Відео дня

За словами прес-секретаря формування Володимира Чеботаря, ДПМ вирішила покинути владу через відставку уряду Павла Філіпа.

Читайте такожКерівництво Демократичної партії Молдови й олігарх Плахотнюк вилетіли з країни — ЗМІ

Президент Молдови Ігор Додон заявив, що "Демпартія, яка узурпувала владу, визнала поразку".

Крім того, в суботу було оголошено, що запланований на 16 червня народний марш на підтримку нового уряду і парламентської більшості, відкладено.

Як повідомляв УНІАН, 8 червня Конституційний суд Молдови оголосив незаконними дії депутатів на екстреному засіданні парламенту, під час якого відбулися затвердження складу Кабміну і церемонія приведення його до присяги. Депутати обрали спікером лідера Партії соціалістів Республіки Молдова (ПСРМ) Зінаїду Гречану. Уряд Молдови очолила Санду, чию кандидатуру запропонував відомий своєю проросійською позицією президент Додон.

У Конституційному суді Молдови заявили, що парламент 7 червня вичерпав час (90 днів), відведений на формування уряду і повинен бути розпущений.

У той же час лідер Демпартії Молдови Володимир Плахотнюк заявив, що проросійська партія соціалістів Молдови і блок ACUM намагаються узурпувати владу в країні.

9 червня КС Молдови відсторонив Додона з посади президента і призначив виконувачем обов'язків президента колишнього прем'єра Філіпа, який оголосив про розпуск парламенту і призначення дострокових виборів на 6 вересня.

В ЄС заявили, що визнають законним новий уряд Молдови і готові з ним співпрацювати.

14 червня в Демпартії заявили, що уряд під керівництвом Філіпа йде у відставку.

Парламентські вибори в Молдові відбулися 24 лютого. За їх підсумками ПСРМ отримала 35 мандатів з 101 місця в парламенті, правляча Демпартія Молдови - 30, на третьому місці - проєвропейський опозиційний блок ACUM («Сегодня») - 26 мандатів.