Ілюстрація / REUTERS

Уряд Молдови під керівництвом прем'єр-міністра Павла Філіпа йде у відставку.

Як повідомляє Newsmaker, про це заявив на брифінгу за підсумками Національної політичної ради Демократичної партії Молдови заступник голови ДПМ Володимир Чеботарь.

«Відсьогодні прем'єр-міністр і міністри йдуть у відставку. Це сигнал, що ДПМ не тримається за владу», - заявив він.

Відео дня

Чеботарь підкреслив, що це не вирішить проблему блокування роботи держструктур, і її доведеться вирішувати «біному ПСРМ-ACUM». Проте Чеботарь наголосив, що уряд під керівництвом Майї Санду - незаконний «доти, поки є рішення чинного Конституційного суду», і держструктури не можуть на законних підставах виконувати його рішення.

Тому, як заявив Чеботарь, Демпартія не відмовляється від ідеї дострокових виборів і вважає їх єдиним виходом у ситуації, що склалася. «Це необхідно для того, щоб нова влада була легітимною», - заявив він.

Також керівництво партії закликає прихильників зберігати спокій, щоб не допустити зіткнень. Він закликав їх підтримати ДПМ і довіряти рішенням партії.

Читайте такожДодон заявив, що скасував рішення про розпуск парламенту Молдови і призначення дострокових виборів

Як повідомляв УНІАН, 8 червня Конституційний суд Молдови оголосив незаконними дії депутатів на екстреному засіданні парламенту, під час якого відбулося затвердження складу Кабміну і церемонія приведення його до присяги. Депутати обрали спікером лідера Партії соціалістів Республіки Молдова (ПСРМ) Зінаїду Гречану, а також трьох віце-спікерів, постійне бюро парламенту і склади профільних комісій. Уряд Молдови очолила Санду, чию кандидатуру запропонував відомий своєю проросійською позицією президент Ігор Додон.

У Конституційному суді Молдови заявили, що парламент 7 червня вичерпав час (90 днів), відведений на формування уряду, і повинен бути розпущений.

Своєю чергою парламент ухвалив декларацію "Про захоплену державу". У ній йдеться про анулювання змішаної виборчої системи і недовіру Конституційному суду. У декларації також міститься вимога відправити у відставку голову Служби інформації та безпеки і голову Національного центру по боротьбі з корупцією.

Водночас лідер Демпартії Молдови Володимир Плахотнюк заявив, що проросійська партія соціалістів Молдови і блок ACUM намагаються узурпувати владу в країні.

9 червня КС Молдови відсторонив Додона від посади президента і призначив виконувачем обов'язків президента колишнього прем'єра Філіпа, який оголосив про розпуск парламенту і призначення дострокових виборів на 6 вересня.

Високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Федеріка Могеріні і єврокомісар Йоганнес Ган заявили, що у Євросоюзі визнають законним новий уряд Молдови і готові з ним співпрацювати.

Парламентські вибори в Молдові відбулися 24 лютого. За їх підсумками ПСРМ отримала 35 мандатів з 101 місця у парламенті, правляча Демпартія Молдови - 30, на третьому місці - проєвропейський опозиційний блок ACUM («Сегодня») - 26 мандатів.