Шокін і Луценка допомогли Трампу "втопити" конкурента на виборах-2020 / kp.ua

Колишній генпрокурор Віктор Шокін і нинішній генпрокурор Юрій Луценко "злили" Дональду Трампу компромат на його потенційного конкурента на президентських виборах 2020 року - демократа Джо Байдена.

Читайте такожNew York Times: Адвокат Трампа був лобістом олігарха з України

Про це повідомляє Громадське з посиланням на розслідування Buzzfeed. Своїми джерелами інформації журналісти назвали свідчення посередників у спілкуванні адвоката президента США Рудольфа Джуліані та українських силовиків Шокіна і Луценка.

Відео дня

Такими посередниками були емігрант із СРСР Лев Парнас та його товариш Ігор Фруман. У 2016 році Парнас перерахував третину мільйона доларів на кампанію Дональда Трампа.

Посередники організували онлайн-розмову між Джуліані та Шокіним, який нібито мав компромат на Байдена. Шокіну було відомо про те, що син Байдена працював у компанії Burizma екс-міністра екології Миколи Злочевського, де заробив 3 мільйони доларів. 

ГПУ на чолі із Шокіним розслідував діяльність компанії, і Байден, мовляв, попросив президента Петра Порошенка звільнити Шокіна, щоб той не нашкодив Байденовій репутації.

Цьогоріч у січні посередники також допомогли Джуліані сконтактувати з Луценком. На зустрічі у Нью-Йорку останній передав адвокату Трампа документи, що доводили зацікавленість посольства США у перемозі Хіларі Клінтон на виборах 2016 року.

Крім того, Луценко розповів Джуліані, що у 2016 році посольство США вимагало від НАБУ записи "чорної бухгалтерії" Партії регіонів, що свідчили про перерахування "регіоналами" мільйонів доларів Полу Манафорту.

Манафорта, який у 2016 році очолював передвиборчий штаб Трампа, було звільнено, коли оприлюднили "чорну бухгалтерію" "Партії регіонів". Його засудили до 7,5 років в’язниці за змову проти США, несплату податків та відмивання грошей.

Луценко і Джуліані також зустрічалися у Варшаві, після чого чинний генпрокурор заявив, що передав США інформацію, аби сприяти офіційному розслідуванню.

Як повідомляв УНІАН, раніше в газеті NYT з'явилася інформація, що Джуліані планує в Україні зустрітися з новообраним президентом Володимиром Зеленським, щоб переконати його провести розслідування, які б могли дати Білому дому більше нової інформації щодо питань, які дуже цікавлять Трампа і допомогли б йому переобратися на другий термін.

Одне з них повинно стосуватися ходу американського розслідування про втручання Росії в американські вибори у 2016 році. А інше - сина віце-президента США Джозефа Байдена до газової компанії, яка належить українському олігарху. New York Times пише, що справжній мотив оточення Трампа в тому, щоб дискредитувати розслідування спеціального представника Департаменту юстиції Роберта Мюллера щодо втручання Росії у вибори в США, підірвати справу проти Пола Манафорта, який опинився у в'язниці, і зашкодити кампанії Джозефа Байдена перед тим, як він стане кандидатом від Демократичної партії на виборах у 2020 році.