Польські жінки змушені їздити за кордон для проведення аборту / фото Zaxid.net

«Факт, що мені довелося перервати другу вагітність, був дуже печальним», - сказала 39-річна Анна з Варшави. Вона була на десятому тижні вагітності, коли лікарі порадили їй провести тест на хромосомні аномалії, який виявив синдром Дауна.

«Була 100%-ва вірогідність, жодної надії на інших результат», - сказала вона EU Observer. Згідно з польським законодавством, жінці можна було просити про аборт. Однак, лікар повинен був підписати направлення.

Читайте такожУ Польщі пройшли демонстрації проти закону про аборти

Відео дня

«Багато хто відмовився. Вони або підписали застереження про сумління, яке забороняє проводити аборти, або не хочуть проблем», - пояснила Анна.

Жінка розповіла, що у Польщі їй чекав шлях від лікарні до лікарні повз «банери з порваними плодами», сподіваючись «на милість якогось лікаря і на те, що медичний персонал не буде називати її вбивцею».

«Я не могла собі уявити, що витримаю це. Тому вирушила в Німеччину, в невелике містечко поблизу кордону. В кімнаті чекали 10 людей. Багато з них були молодими дівчатами, але були й мого віку. Всі з Польщі. Процедура тривала 15 хвилин. Фізично мені стало легше, але психічно я була зламана. Не через відчуття вини, а через сум і відчай», - пояснила жінка.

Видання пише, що з 1993 року аборти в Польщі незаконні окрім низки випадків: коли вагітність загрожує життю матері, коли вона виникла через злочинні дії, такі як зґвалтування, або в разі патологій плоду. Але багатьом жінкам в країні доводиться їхати за кордон для проведення абортів, які в рідній країні заборонені.

Читайте такожУ Парижі люди масово вийшли на марш проти абортів

«У 2010 році близько 15% всіх абортів були проведені за кордоном, згідно з даними Федерації з питань жінок і планування сім’ї. Але тепер, за словами президента організації Христини Кацпури, лише 20% абортів проводяться в самій Польщі. Серед популярних напрямків Україна, Австрія, Німеччина, Бельгія, Велика Британія і Словаччина», - йдеться в статті.

Ще один варіант для польських жінок – це привезти таблетки для медикаментозного аборту. Але в Польщі це теж незаконно.