Ілюстрація / REUTERS

Президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп у четвер, 1 серпня, підписав виконавчий указ, що запроваджує нові санкції проти Росії через отруєння колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля та його доньки Юлії у британському Солсбері.

Як повідомляє The New York Times, президент США здійснив цей крок у відповідь на посилення тиску з боку Конгресу щодо здійснення додаткових заходів з покарання Москви у зв'язку із застосуванням у минулому році нервово-паралітичної речовини проти Скрипалів.

Читайте такожРосія повинна заплатити за анексію Криму та отруєння Скрипалів - Міноборони Британії

Відео дня

Це другий етап санкцій, які Адміністрація Трампа застосовує після отруєння Скрипалів.

Запровадження санкцій відбулося на наступний день після телефонної розмови президентів США Дональда Трампа і РФ Володимира Путіна, під час якої Трамп зосереджував увагу на лісових пожежах в Сибіру. Водночас, в офіційній заяві Білого дому про санкції не йшлося.

Указ Трампа передбачає заборону на видачу кредитів або іншої допомоги Росії з боку міжнародних фінансових інституцій та забороняє видачу більшості позик американським банкам для російського уряду.

Як повідомляв УНІАН, у США ще у листопаді 2018 року заявили про намір запровадити другий етап санкцій проти Росії через отруєння Скрипалів.

27 серпня 2018 року набули чинності санкції Сполучених Штатів проти Росії, запроваджені через отруєння Скрипалів. Обмежувальні заходи умовно назвали першим етапом санкцій. Санкції передбачають припинення зовнішньої допомоги Росії, за винятком екстреної гуманітарної допомоги, поставок продовольства і продуктів сільського господарства. Крім того, санкції передбачають припинення продажу зброї і будь-яких товарів оборонного призначення, оборонних послуг, проектних і будівельних послуг. При цьому США в інтересах національної безпеки не обмежують співпрацю в космічній сфері.

У січні представники Демократичної партії США закликали адміністрацію Дональда Трампа запровадити другий етап санкцій проти Росії через отруєння Скрипалів.