Британія звинуватила Росію в порушенні Конвенції про права людини / фото Council of Europe/ Candice Imbert

Британська делегація в Парламентській асамблеї Ради Європи закликала переглянути повернення в організацію Росії через масові затримання демонстрантів на акціях протесту в Москві.

Текст заяви опублікував постійний представник Великої Британії в ПАРЄ Крістофер Івон, передає Голос Америки.

У заяві, зокрема, зазначається, що Росія не має наміру виконувати свої зобов'язання і підкорятися стандартам асамблеї. Велика Британія також звинуватила російську владу в порушенні Конвенції про права людини.

Відео дня

Читайте такожЯгланд блокував ініціативу України компенсувати внески РФ в ПАРЄ – Кулеба

Британська делегація висловила надію, що ПАРЄ розгляне рішення про повернення Росії до роботи в організації на сесії у вересні.

Днями звернення в Раду Європи у зв'язку з порушенням виборчих прав росіян на етапі реєстрації кандидатів на майбутніх виборах направили представники Громадянського форуму ЄС – Росія.

Як повідомляв УНІАН, у квітні 2014 року ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів асамблеї у зв'язку з анексією Криму.

У зв'язку з цим Росія не платила внески в Раду Європи з червня 2017 року. Такі дії Росії чимало членів ПАРЄ і політиків назвали шантажем.

25 червня ПАРЄ ухвалила резолюцію "Посилення процесу прийняття рішень Парламентською Асамблеєю щодо повноважень та голосування". Документ підтримали 118 парламентаріїв, проти були 62, 10 утрималися. У зв'язку з цим рішенням механізм запровадження санкцій, що діяв у ПАРЄ до цього, скасовано.

26 червня в ПАРЄ підтримали резолюцію про затвердження повноважень делегації Російської Федерації без введення яких-небудь санкцій. "За" відповідну резолюцію проголосували 116 парламентаріїв, "проти" - 62, 15 "утрималися".

Делегації Естонії, Грузії, Латвії, Литви, Польщі, Словаччини та України у ПАРЄ вирішили достроково покинути літню сесію через повернення делегації РФ в Асамблею.