Росії дозволили повернутися в ПАРЄ / фото Council of Europe/ Ellen Wuibaux

В Парламентській асамблеї Ради Європи дозволили делегації Російської Федерації повернутися в сесійну залу Асамблеї з відновленням усіх прав без виконання жодних умов, які стосуються відновлення територіальної цілісності і суверенітету України, в тому числі припинення окупації Криму та окремих частин Донбасу.

Про результати відповідного голосування оголосила президент Парламентської асамблеї Ради Європи Ліліан Морі-Паск'є на засіданні літньої сесії, яка відбувається 24-28 червня у Страсбурзі (Франція).

“За” відповідну резолюції проголосувало 118 парламентарів, “проти” проголосувало 62, і ще 10 утрималося.

Відео дня

Таким чином в ПАРЄ підтримали проект резолюції про зміцнення процесу прийняття рішень в Асамблеї щодо повноважень і голосування, який створив можливість для зняття санкцій з російської делегації. У зв'язку з цим рішенням, механізм запровадження санкцій, який в ПАРЄ діяв до цього, відтепер скасований.

Читайте такожУкраїні нічого робити в ПАРЄ, якщо права РФ будуть відновлені - Ар'єв

Члени Асамблеї наголосили на необхідності забезпечення, аби права і обов’язки країн-членів ПАРЄ на представництво і участь в обох статутних органах Ради Європи – Комітеті міністрів і Парламентській асамблеї, мали дотримуватися.

В резолюції сказано, що усі парламентські делегації користуються однаковими правами відповідно до регламентних правил і тому на них поширюються однакові зобов’язання відповідно до процедур, які рівною мірою застосовуються до усіх делегацій.

“Права членів на голосування, виступи та представництво в Асамблеї та її органах не мають призупинятися або відкликатися в умовах оскарження або перегляду повноважень”, - констатується у резолюції.

Таким чином запроваджені раніше санкції проти делегації РФ знімаються.

Члени постійної делегації Верховної Ради України намагалися внести правки в проект резолюції, але вони не знайшли підтримки. Всього розглядалося 220 правок, які у переважній більшості були відхилені. Окремі правки були відкликані їхніми авторами. Розгляд правок тривав близько чотирьох годин.

Під час розгляду правок лунали пропозиції перенести голосування на наступний день, оскільки засідання затягнулося після опівночі, і по факту вже настав наступний день. Однак президент Парламентської асамблеї Ради Європи Ліліан Морі-Паск'є наполягала на продовженні засідання.

Крім того, українські парламентарі пропонували відкласти на шість місяців втілення положень цієї резолюції, але ця пропозиція не знайшла підтримки.

Також перед голосуванням відбулися дебати щодо проекту резолюції. Представники української делегації наголошували, що з часу анексії Криму в Асамблеї було прийнято 7 резолюцій з конкретними вимогами до Росії щодо відновлення територіальної цілісності і суверенітету України, але Росія жодну вимогу не виконала. Ці аргументи не були взяті до уваги більшістю членів Асамблеї.

Читайте такожУ ПАРЄ заявляють, що чинні санкції проти РФ неефективні й не змінюють ситуацію

Як повідомляв УНІАН, літня сесія ПАРЄ, яка відкрилася 24 червня у Страсбурзі, внесла до порядку денного рішення про повернення делегації Росії до Асамблеї. Дане рішення має бути ухвалено в ніч на вівторок, попри опір України. Його додали у порядок денний із низкою процедурних порушень.

Ідею зняти санкції з Росії у ПАРЄ підтримали чимало західних політиків та урядів.

У квітні 2014 року ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів Асамблеї у зв'язку з анексією Криму. Росія не платить внески до Ради Європи з червня 2017 року.

17 травня 2019 року міністри закордонних справ більш як 30 держав (із 47 країн - членів Ради Європи) виступили за рівну участь всіх країн-членів у статутних органах організації, що може привести до зняття санкцій з Росії.

3 червня 2019 року Регламентний комітет ПАРЄ ухвалив проект резолюції, що передбачає ускладнення процедури введення санкцій проти національних делегацій в Асамблеї. Тепер цей проект резолюції остаточно має затвердити безпосередньо ПАРЄ.