Дональд Трамп / REUTERS

Президент Дональд Трамп з його дружиною Меланією відвідали місто Дейтон в Огайо, де кілька днів тому 24-річний стрілець убив дев'ять людей.

У Дейтоні Трампа зустріли групи протестувальників, але на вулицях були й ті, хто підтримав візит президента. Трамп відвідав міську лікарню, але на місці стрілянини зупинки не зробив, передає Бі-Бі-Сі.

У ніч з четвертого на п'яте серпня в США відбулося одразу два випадки стрілянини в громадських місцях - у техаському Ель-Пасо і Дейтоні, штат Огайо. Внаслідок першого нападу загинули 22 людини, у другому - дев'ять осіб. Стрілянина в Ель-Пасо в Техасі розслідується як акт внутрішнього тероризму. Мотиви стрілка в Дейтоні поки не відомі. Після масових вбивств Трамп піддався різкій критиці за свої антиіммігрантські висловлювання.

Відео дня

Читайте такожТрамп пов'язав масові розстріли в США із хворою психікою стрільців

В першу чергу Трамп відвідав Дейтон. Конвой президента попрямував до лікарні, де Трамп зустрівся з пораненими, співробітниками екстрених служб, які працювали на місці стрілянини, а також з родичами жертв.

Біля лікарні зібрався натовп протестувальників, які закликали Трампа "що-небудь зробити" і "покласти край ненависті". Перед тим, як Трамп вийшов з лікарні, протестувальників відгородили від виходу машиною "швидкої допомоги", повідомляють місцеві ЗМІ.

Прес-секретар президента Стефані Грішем в "Твіттері" опублікувала короткі уривки розмов Трампа з постраждалими. "За вами дивився Бог. Я хочу, щоб ви знали, що ми з вами до кінця", - каже президент.

Опитані газетою New York Times протестувальники вважають, що Трамп несе непряму відповідальність за стрілянину. Заяви Трампа "підливають масла у вогонь", - каже Джим Мейдвелл, який вийшов на вулиці Дейтона. "Він живиться негативом, ненавистю і страхом", - вважає він.

REUTERS

Ближче до кінця візиту поліцейське управління Дейтона повідомило, що Трамп не буде зупинятися на місці стрілянини в окрузі Орегон. Як повідомляє New York Times, у цьому місці зібралася велика група демонстрантів.

Офіційних заяв за підсумками візиту в Дейтон Трамп не робив. Він готується вилетіти в Ель-Пасо.

Читайте такожОднією з жертв стрілка в Огайо стала його молодша сестра

У бесіді з журналістами перед вильотом в Дейтон Трамп відкинув звинувачення в тому, що його заяви призвели до зростання расового антиімігрантского екстремізму в США. Він сказав, що його риторика не сильно впливає на настрої в країні.

На галявині біля Білого дому перед вильотом в Дейтон один із журналістів запитав Трампа, чи не вважає він, що його заяви розпалюють расовий екстремізм.

Трамп відповів, що не вважає, що його риторика так сильно впливає на американське суспільство, а опоненти критикують його заради політичних очок.

"Мене дуже бентежило б зростання популярності будь-якої групи з ідеологією ненависті - мені таке не подобається. Будь то групи з ідеологією білої переваги або будь-якої іншого переваги, наприклад антифа, будь-якої групи з ідеологією ненависті", - додав він.

Раніше УНІАН повідомляв, що президент США Дональд Трамп закликав ввести смертну кару за злочини на ґрунті ненависті і масові вбивства.