Дональд Трамп / REUTERS

Президент США Дональд Трамп закликав запровадити смертну кару за злочини на ґрунті ненависті та масові вбивства.

Як повідомляє Радіо Свобода, таку заяву він зробив сьогодні під час виступу в Білому домі після випадків масової стрілянини напередодні.

«Доручаю Міністерству юстиції запропонувати законопроект, що забезпечує смертну кару тим, хто чинить злочини на ґрунті ненависті та масові вбивства», – заявив глава Білого дому.

Відео дня

Він додав, що у вказаних випадках смертна кара має бути виконана «швидко, рішуче і без багаторічних непотрібних затримок».

Читайте такожОднією з жертв стрілка в Огайо стала його молодша сестра

Внаслідок стрілянини в Ель-Пасо, штат Техас, і Дейтоні, штат Огайо, загинули щонайменше 29 людей, десятки були поранені.

Деякі кандидати на президентських виборах від Демократичної партії звинуватили Трампа в розпалюванні расової нетерпимості, що сприяло нападам.

В Ель-Пасо, прикордонному місті з великим латиноамериканським населенням, 21-річний нападник застрелив 20 людей у магазині Walmart, а потім здався поліції.

Влада заявляє, що мотивом стрілянини була расова нетерпимість, а федеральна прокуратура розслідує справу як внутрішній тероризм. Поліція повідомила, що нападник опублікував в інтернеті расистський маніфест, в якому виправдовував свої дії необхідністю боротьби з мігрантами із Латинської Америки.

Тим часом мотиви стрілянини в Дейтоні, що сталася через кілька годин після першого нападу, наразі невідомі. 24-річного нападника застрелили поліцейські після того, як він убив дев’ятьох людей, зокрема свою сестру, і поранив багатьох інших.

Читайте такожТрамп пов'язав масові розстріли в США із хворою психікою стрільців

Представники демократичної партії закликали до більш жорстких законів щодо контролю над зброєю і звинуватили республіканців у блокуванні змін.

Як повідомляв УНІАН, 3 серпня в торговому центрі міста Ель-Пасо загинули 20 осіб і понад два десятки поранено.

Пізніше в американському місті Дейтон біля бару невідомий відкрив стрілянину, в результаті було вбито 9 осіб і самого стрілка, постраждали 26 людей.

4 серпня близько 01:20 за місцевим часом біля дитячого майданчика в парку Дуглас в Чикаго вогнепальні поранення отримали чотири чоловіки і три жінки віком від 19 до 25 років.