Ілюстрація / REUTERS

В Організації договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань (ДВЗЯВ) опублікували анімовану карту з вірогідним розльотом радіонуклідів після вибуху ракети на полігоні під Сєвєродвінськом в Росії.

Читайте такожВибух на полігоні в РФ: медиків не попередили про радіацію, а ФСБ вилучила документи в лікарні - ЗМІ

Карту поширення радіаційного шлейфа опублікував голова організації Лассіна Зербо на сторінці Twitter.

Відео дня

На карті показано рух хмари. 15 серпня вона зачепила окупований Крим і більшу частину Південно-Східної України, а місцями - Центральну частину країни. Над територією України хмара "літала" з 15 по 18 серпня включно. Спостереження, показані на карті, велися з 8 серпня.

Раніше Зербо також заявив, що дві станції відстеження ядерних вибухів неподалік від Сєвєродвінська пішли в офлайн через два дні після інциденту на полігоні поблизу села Ньонокса.

Як повідомляв УНІАН, 8 серпня в Російській Федерації, на військовому випробувальному полігоні, розташованому на узбережжі Двінської затоки Білого моря, на відстані 40 км від міста Северодвінськ і 100 км від міста Архангельськ, стався вибух.

Він супроводжувався людськими жертвами і короткочасним підвищенням радіаційного фону.

Тоді влада регіону РФ запевнила, що викидів шкідливих речовин в атмосферу не було, а радіаційний фон на місці аварії - в нормі.

Однак, датчики автоматизованої системи контролю радіаційної обстановки зафіксували підвищення радіаційного фону в російському місті Сєвєродвінськ. Також, район Двінської затоки Білого моря після інциденту на місяць закрили для вільного плавання.