У Росії пояснили зупинку передачі даних "проблемами зі зв'язком" / Фото: Telegram-канал Mash

Секретар Організації Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань Лассіна Зербо заявив, що дві російські станції моніторингу радіації припинили передавати дані через два дні після вибуху на військовому полігоні в Архангельській області, де було зафіксовано підвищення радіаційного фону.

Про це повідомляє The Wall Street Journal, передає «Українська правда».

Читайте такожУ РФ горить підприємство з переробки пороху - ЗМІ

Відео дня

За інформацією видання, станції у Дубно і Кірові є частиною міжнародної мережі моніторингу та повинні надавати інформацію про виконання Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань.

Росія у свою чергу заявила, що дотримується цього договору і обмінюється інформацією з Організацією Договору. А зупинка передачі даних, мовляв, виникла в результаті "проблем зі зв'язком".

Видання звертає увагу, що станції моніторингу фіксують все: від сейсмічних зрушень до звукових коливань.

Як повідомляв УНІАН, 8 серпня в Російській Федерації, на військовому випробувальному полігоні, розташованому на узбережжі Двінської затоки Білого моря, на відстані 40 км від міста Северодвінськ і 100 км від міста Архангельськ, стався вибух.

Він супроводжувався людськими жертвами і короткочасним підвищенням радіаційного фону.

Тоді влада регіону РФ запевнила, що викидів шкідливих речовин в атмосферу не було, а радіаційний фон на місці аварії - в нормі.

Однак, датчики автоматизованої системи контролю радіаційної обстановки зафіксували підвищення радіаційного фону в російському місті Северодвінськ (Архангельська область). Також, район Двінської затоки Білого моря після інциденту на місяць закрили для вільного плавання.