Росія раніше загубила ракету "Буревісник" в морі / Министерство обороны РФ

У розвідці США вважають, що таємничий вибух на північному узбережжі Росії стався не під час нового випробування ракети з ядерним двигуном. Катастрофа відбулася під час місії з підйому з морського дна ракети, яку російські військові загубили під час попереднього запуску.

Про це CNBC розповіло джерело, ознайомлене з деталями звіту американської розвідки. Таємничий вибух прогримів у Росії 8 серпня, вбивши п’ятьох вчених. Після виникли побоювання, що країна випробовує нову ракету з ядерним двигуном «Буревісник».

«Це не був новий запуск зброї. Натомість це була місія з порятунку ракети, втраченої під час попереднього тесту», - сказав співрозмовник американського видання.

Відео дня

Читайте такожЯдерний вибух на військовому полігоні в Росії: двоє потерпілих померли дорогою до Москви (відео)

«Стався вибух на одному із суден, яке було залучене до місії порятунку. Це спричинило реакцію в ядерному двигуні ракети, що призвело до витоку радіації», - додав він.

При цьому, у звіті розвідки США нічого не сказано про потенційні загрози для здоров’я чи довкілля від реактора у двигуні ракети.

CNBC ще минулого року дізналося про те, що Москва готувала місію з повернення загубленої в морі ракети. Попереднє випробування провалилося. А модель зброї зникла в Баренцевому морі. В операції з повернення ракети брали участь три судна, одне з яких було спеціально обладнане для зберігання радіоактивних матеріалів з ядерного реактора. Якби Росії вдалося успішно відновити ракету, аналітики США вважають, що в такому разі Москва могла б взяти цей випадок за зразок для майбутніх подібних випадків.

Читайте такожЛікар з Архангельська про жертв ядерного вибуху: дозиметрист втік, коли побачив цифри

Минулого березня Володимир Путін похвалився розробкою нової гіперзвукової зброї, а також ракет «Буревісник», які, за його словами, оснащені ядерними двигунами й мають необмежений радіус дії. Однак, Кремль досі не зміг провести успішне випробування цієї ракети, попри численні спроби. Про це говорять джерела в розвідці США.

«Буревісник» цього року проходив лише одне випробування. Також цю зброю намагалися запустити чотири рази в період з листопада 2017 до лютого 2018 року. Кожне випробування закінчувалося провалом. У США кажуть, що найдовший політ «Буревісника» тривав лише дві хвилини, а ракета пролетіла лише 35 кілометрів перш ніж вийшла з-під контролю й розбилася. Найкоротший запуск тривав лише чотири секунди.

Всі випробування, вочевидь, свідчать, що ядерний двигун крилатої ракети не спрацьовує. Саме тому зброя ніяк не може досягти тієї нестримності, про яку говорить Путін.