REUTERS

Вбивство колишнього чеченського військового посеред білого дня в центрі Берліна зовсім не дивує, так само як і підозри про причетність до нього Росії. Адже в Німеччині широко функціонують всі російські розвідувальні управління: ФСБ, СВР і ГРУ. Їхні агенти частково працюють під дипломатичним прикриттям у посольствах. Але є й такі, які ведуть операції в повній секретності.

Про це в інтерв’ю Der Spiegel сказав британський експерт з питань безпеки й віце-президент Центру аналізу європейської політики Едвард Лукас. Він додав, що схоплений підозрюваний у вбивстві не схожий на професійного офіцера російської розвідки. Адже так званого «Вадима Соколова» дуже швидко впіймали.

«Якби він був офіцером ГРУ, його зброю, швидше за все, не знайшли б. Однак, його справжній паспорт з фальшивими особистими даними чітко вказує на приналежність до російських спецслужб», - вважає експерт.

Відео дня

Читайте такожNew York Times: Кремль, вірогідно, вбив чергового «ворога» за межами Росії

Лукас зауважує, що Франції потрібно поставити кілька гострих питань працівникам свого посольства у Москві. Адже підозрюваний з підозрілим паспортом якось зміг отримати французьку візу. Не виключено, що в дипломатичному представництві країни працюють російські агенти.

Експерт також вказує на показний дискомфорт німецьких політиків через зухвале вбивство ворога Кремля посеред Берліна. За словами Лукаса, складається враження, що «вони намагаються применшити його значення». Федеральні органи досі не взялися за розслідування.

Читайте такожWashington Post: Вбивство ворога Кремля в Берліні піднімає незручні питання

«Німецька політика задобрювання Володимира Путіна, на мою думку, провалилася. Російських шпигунів потрібно викрити, а розслідування потрібно провести на найвищому рівні. Якщо Росії зійде з рук вбивство Зелімхана Хангошвілі, доведеться поставити інше питання: хто стане новою жертвою?», - сказав експерт.