Підозрюваний у вбивстві з паспортом на ім'я "Вадим Андрійович Соколов" / фото bellingcat.com

Підозрюваний, затриманий за вбивство минулого тижня громадянина Грузії в Берліні, мав паспорт, номер якого пов'язує його з російськими спецслужбами.

Про це повідомляється в спільному розслідуванні журналу Der Spiegel, групи Bellingcat та видання The Insider.

Читайте такожТретій підозрюваний в отруєнні Скрипаля керував операцією з Лондона - розслідування

Відео дня

40-річного Зелімхана Хангошвілі вбили 23 серпня в парку Кляйнер Тіргартен в центрі Берліна. Свідки повідомили, що вбивця наблизився до чоловіка на велосипеді й двічі вистрілив йому в голову, а потім швидко поїхав. Доїхавши до річки Шпреє, підозрюваний поклав у пакет свій 9-міліметровий Глок із глушником і кинув у воду. Туди ж він викинув свою перуку. Це помітили два підлітки, які повідомили про це в поліцію. Вже за кілька хвилин він був затриманий поліцією в центрі міста, де намагався "загубитися" в натовпі туристів. Повідомлялося, що він заперечував свою причетність і вимагав зустрічі з російськими дипломатами.

Зелімхан Хангошвілі воював у другій чеченській війні проти російських військ на Північному Кавказі. Він походив з громади етнічних чеченців і жив у гірському районі Панкіської ущелини Грузії. За словами його брата Зураба, в Грузії замах на нього вже відбувався в 2015 році. По його автомобілю стріляли вісім разів, але він залишився живий. У 2016 році він попросив притулок спочатку в Україні (де йому знову надходили погрози), а потім у Німеччині.

Зелімхан Хангошвілі / фото theins.ru

Розслідування, проведене Der Spiegel спільно з Bellingcat і The Insider, встановило, що вбивця приїхав у Німеччину через Францію із щойно випущеним закордонним паспортом на ім'я "Вадим Андрійович Соколов", з датою народження 20 серпня 1970 року. Однак, в реальності такої людини не існує ні в одній базі, включаючи базу російських паспортів. Неіснуючою виявилася і його адреса в Санкт-Петербурзі, яку він вказував при подачі документів на візу.

"Вже сам цей факт, що "Соколов" зміг отримати закордонний паспорт на вигадане ім'я, вказує на його прямий зв'язок з державою - навіть якщо б йому якимось чином вдалося підробити паспорт самостійно, він не зміг би пройти за ним російський прикордонний контроль, оскільки система автоматично співвідносить дані відсканованого паспорта із системою Роспаспорт, де Соколова немає. Таким чином, або він проходив кордон в особливому порядку (у супроводі співробітників ФСБ), або тоді він був у системі Роспаспорт і пізніше був звідти видалений (і те, й інше неможливе без офіційного залучення російських спецслужб)", - пише The Insider.

Зазначається, що паспорт на ім'я Соколова був надрукований 18 липня 2019 року, усього за 10 днів до запланованої поїздки, і раніше під таким ім'ям за кордон ніхто не подорожував. "Як французьке консульство видало багаторазову візу людині з порожнім, не біометричним паспортом, оформленим на неіснуюче ім'я - велика загадка", - пише видання.

Читайте такожДвох російських ГРУшників заочно засудили в Чорногорії за підготовку держперевороту

Як пише Європейська правда з посиланням на Der Spiegel, номер паспорта підозрюваного веде до підрозділу московського управління МВС, яке раніше видавало документи для військової розвідки ГРУ.

Підозрюваний прибув до Європи через аеропорт імені Шарля де Голля в Парижі.

За даними місцевих правоохоронців, у вбивці (зріст 176 см, вага 86 кг) також було виявлене татуювання у вигляді пантери й корони на лівому плечі та змії на руці нижче ліктя. Співробітники спецслужб собі татуювання не набивають тому найімовірніше, сам "Соколов" не був кадровим співробітником. "По тюремним поняттям, такі наколки може дозволити собі авторитет, що знаходиться на вищому щаблі в злодійській ієрархії. Це вже не перший випадок, коли спецслужби використовують представників кримінального світу для виконання спецоперацій", - зазначає The Insider.

Кремль заявив у середу, що вбивство не мало нічого спільного з російською державою або її офіційними відомствами.