Ілюстрація REUTERS

Тисячі мітингувальників у Гонконгу звернулися 8 вересня до президента Сполучених Штатів Америки Дональда Трампа, щоб той «урятував» місто.

Про це повідомляє Громадське з посиланням на Reuters.

Читайте такожУкраїнці надихнули: у Гонконгу показували фільм про Євромайдан

Відео дня

Зазначається, що демонстранти несли американські прапори та плакати із демократичними гаслами.

«Боріться за свободу, підтримуйте Гонконг», «Опирайтеся Пекіну, звільніть Гонконг», — вигукували протестувальники. Поліція в акцію не втручалася.

«Коли США в цей момент загрузли у торговій війні з Китаєм, це хороша можливість для нас показати (США – ред.), як прокитайські угруповання також порушують права людей у Гонконгу та сприяють поліцейській жорстокості», — сказав один із учасників акції, коли колона дійшла до консульства США.

Міністр оборони США Марк Еспер закликав Китай до стриманості в Гонконгу після того, як в ніч на 7 вересня поліція розігнала учасників акції в аеропорту в районі Монкок.

Як повідомляв УНІАН, причиною масових заворушень у Гонконзі, які тривають уже 13 тижнів, став закон про екстрадицію. Як вважають мітингувальники, закон направлений проти дисидентів, які втекли з материкового Китаю в Гонконг. З початку акцій затримали вже 1187 осіб.

Голова Гонконгу Керрі Лам оголосила про відкликання закону з парламенту, виконавши одну з п'яти вимог протестувальників, однак лідери протестів відреагували агресивно і мають намір продовжити мітинги.