Ілюстрація / REUTERS

Північна Корея заявила про готовність відновити ядерні переговори з США наприкінці вересня, але попередила, що шанси на угоду можуть бути вичерпані, якщо Вашингтон не змінить позицію.

Заступник міністра закордонних справ Північної Кореї Чхве Сон Хуей заявила, що Пхеньян готовий провести "всебічні переговори" зі Сполученими Штатами наприкінці вересня у місці, яке узгодять сторони, повідомляє НВ з посиланням на Reuters.

Чхве Сон Хуей підкреслила, що Вашингтону необхідно змінити підхід, інакше переговори можуть знову провалитися.

Відео дня

Читайте такожТрамп розкрив подробиці листа від Кім Чен Ина

"Я хочу вірити, що американська сторона запропонує альтернативу, засновану на методі розрахунку, який відповідає інтересам обох сторін і є прийнятним для нас", - зазначила дипломат.

За словами Чхве Сон Хуей, "якщо сторона США буде грати за старим сценарієм, який не має нічого спільного з новим методом переговорів на робочому рівні… угода між двома сторонами може закінчитися".

Як зазначається, раніше держсекретар США Майк Помпео заявив, що сподівається повернутися до переговорів з Північною Кореєю щодо денуклеаризації найближчими днями або тижнями.

Нагадаємо, що в квітні 2018 року керівництво КНДР оголосило про припинення ядерних випробувань, а також випробувань міжконтинентальних ракет. На першому саміті президента США Дональда Трампа і північнокорейського лідера Кім Чен Ина 12 червня 2018 року в Сінгапурі був підписаний спільний документ, який зобов'язував КНДР до повної денуклеаризації.

На саміті лідерів Південної та Північної Кореї, який відбувся у вересні того ж року в Пхеньяні, КНДР зобов'язалася остаточно закрити випробувальний ракетний полігон Сохи і припинити експлуатацію розміщеної на ньому пускової установки.

Утім, ситуація дещо загострилася у 2019 році. Під час нової зустрічі Кіма і Трампа в лютому у В'єтнамі сторонам не вдалося досягти прогресу в переговорах. Останнім часом влада КНДР неодноразово висловлювали невдоволення небажанням Вашингтона пом'якшити санкції проти Пхеньяну.