Беньямін Нетаньяху / REUTERS

За тиждень до парламентських виборів в Ізраїлі прем'єр-міністр Беньямін Нетаньяху заявив, що у разі перемоги його партії "Лікуд" на виборах анексує долину річки Йордан.

У вівторок, 10 вересня, політик повідомив про плани розповсюдити суверенітет Ізраїлю на територію на кордоні з Йорданією, передає dw.com.

Раніше, ще до парламентських виборів у квітні, Нетаньяху оголосив про створення ізраїльських поселень на Західному березі річки Йордан, але це не було здійснено на практиці.

Відео дня

Прем'єр-міністр Палестинської автономії Мухаммед Штає розкритикував подібний намір Ізраїлю, причому зробив це ще до виступу Нетаньяху.

"Палестинська територія не є частиною передвиборчої кампанії Нетаньяху", - сказав Штає чиї слова цитує його адміністрація.

Читайте такожТрамп звинуватив у "нелояльності" євреїв у США, які голосують за демократів

"Якщо він вважає, що, анексувавши поселення, він переможе на виборах у короткостроковій перспективі, у довгостроковій перспективі він і Ізраїль програють", - вважає Штає.

Крім того, він назвав Нетаньяху "головним шкідником" мирного процесу на Близькому Сході.

Долина річки Йордан проходить уздовж кордону з Йорданією і становить близько 30 відсотків території Західного берега, нагадує ізраїльська правозахисна організація Betselem.

Згідно з мирними угодами в Осло, 90 відсотків її знаходяться під управлінням Ізраїлю. У загальній складності в долині проживає близько 60 000 палестинців і близько 5 000 ізраїльських поселенців. Ізраїль у минулому неодноразово згадував стратегічне значення долини річки Йордан для своєї безпеки.

Парламентські вибори в Ізраїлі відбудуться 17 вересня.

Нагадаємо, раніше Нетаньяху заявив, що Ізраїль виявив в Ірані додаткові таємні місця по розробці ядерної зброї.