Борис Джонсон і Жан-Клод Юнкер / фото REUTERS

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив президенту Єврокомісії Жан-Клод Юнкеру, що не має наміру просити про відтермінування Brexit на саміті лідерів ЄС 17-18 жовтня.

Про це після зустрічі заявив представник британського уряду, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Sky News.

"Прем'єр-міністр також повторив, що не проситиме про продовження і 31 жовтня виведе Британію з ЄС. Лідери погодилися з тим, що дискусії необхідно активізувати і що зустрічі будуть проводитися на щоденній основі", - сказав речник.

Відео дня

У заяві також наголошується, що Джонсон все ще сподівається домовитися про усунення проблеми щодо ірландського кордону в угоді з ЄС, через яку документ не був підтриманий в парламенті Британії.

Читайте такожДжонсон допускає укладення угоди з ЄС щодо Brexit на жовтневому саміті

"Було вирішено, що переговори також повинні вестися на політичному рівні між Мішелем Барньє і міністром з питань Brexit, а також триватимуть переговори між президентом Юнкером і прем'єр-міністром", - йдеться в заяві.

В Єврокомісії після зустрічі заявили, що від Британії не надійшли необхідні пропозиції щодо Brexit. Про це йдеться у заяві комісії, оприлюдненій у понеділок за підсумками переговорів.

Ця звістка значно підвищує варіант виходу Британії з ЄС без угоди, який може обернутися для країни дефіцитом палива, харчів і медикаментів.

"Президент Юнкер нагадав, що Велика Британія несе відповідальність за те, щоб виступити з  юридично оперативними рішеннями, які були б сумісними з угодою про вихід. Президент Юнкер підкреслив постійну готовність і відкритість комісії вивчити питання про те, чи відповідають такі пропозиції меті "бекстопу". Такі пропозиції ще не надійшли", - йдеться у заяві комісії.

При цьому в комісії зазначили, що вона буде доступною для ведення переговорів 24 години 7 днів на тиждень. 

Метою "бекстопу" є запобігання жорсткого кордону між Північною Ірландією і Ірландією шляхом збереження всього острова в митному союзі ЄС, доки ЄС і Британія не погодять нову торгову угоду. Проте британські депутати відмовляються схвалювати угоду про вихід з умовами "бекстопу".

ЄС категорично відмовляється змінювати угоду. Британія повинна вийти з ЄС до 31 жовтня і Джонсон запевняє, що не буде просити ЄС про нову відстрочку.

Як відомо, у Британії набув чинності ухвалений парламентом закон, за яким уряд зобов'язаний попросити Євросоюз про нову відстрочку Brexit, якщо до 19 жовтня Лондон і Брюссель не домовляться про нову угоду про вихід.

Британські ЗМІ повідомили, що Джонсон має намір проігнорувати новий закон і готовий боротися за це у британських судах.