REUTERS

У Гонконзі під час чергової акції протесту знову відбулися сутички між демонстрантами та правоохоронцями.

Як повідомляє DW, десятки тисяч людей вийшли сьогодні, 28 вересня, на мітинг з нагоди п'ятої річниці «Революції парасольок», яка почалася восени 2014 року через намір китайської влади провести вибори керівника місцевої адміністрації.

Мирна демонстрація проходила в парку поблизу міського парламенту, де також відбувались акції п'ять років тому.

Відео дня

Читайте такожВнаслідок протестів у Гонконгу потерпіли 19 осіб

Водночас деякі протестувальники перекрили вулицю та почали кидати у бік правоохоронців цеглу і «коктейлі Молотова». Поліцейські у відповідь застосували проти натовпу водомети та сльозогінний газ.

Активісти планують продовжувати протести. Зокрема, заплановані демонстрації на 1 жовтня, коли має відбутися великий військовий парад з нагоди 70-річчя утворення КНР.

Як повідомляв УНІАН, спеціальний адміністративний район Гонконг є частиною Китаю з 1997 року. Гонконгу гарантовані широкі спеціальні права, такі як свобода преси, зібрань і висловлювання думок.

Протести в Гонконзі розпочалися в червні після того, як влада збиралася дозволити екстрадицію правопорушників до Китаю. Влада відмовилася від своїх намірів, але демонстранти почали вимагати проведення демократичних реформ, введення загального виборчого права, відставки глави адміністрації Гонконгу Керрі Лам, і виступати проти жорстких дій поліції.

Поліцейські неодноразово застосовували щодо протестувальників сльозогінний газ і насильство.