Себастьян Курц / REUTERS

На парламентських виборах в Австрії, за першими даними екзитполів, лідирує консервативна Австрійська народна партія (АНП), очолювана колишнім канцлером країни Себастьяном Курцом.

Читайте такожКанцлером Австрії вперше стала жінка

Як повідомляє Deutsche Welle, АНП набирає 37,2 відсотка голосів.

Відео дня

Таким чином, АНП може отримати навіть більше голосів, ніж на попередніх виборах 2017 року, додаючи 5,7 процентних пунктів. На другому місці - соціал-демократи (СПА) з 22 відсотками голосів, що втрачають 4,9 процентних пункту. Для них це найгірший результат в історії партії.

Слідом йде правопопулістська Австрійська партія свободи (АПС), яку, згідно з даними екзит-полу, підтримали 16 відсотків тих, хто голосував. Тим самим, правопопулісти втратили відразу 10 процентних пунктів порівняно зі своїм результатом дворічної давності.

Четверте місце - у австрійських "зелених" з 14,3 відсотка - плюс 3,8 пункта. Ліберальна "Нова Австрія" покращує результат на 2,1 пункта, набираючи 7,4 відсотка голосів.

Головне питання за підсумками голосування в тому, чи буде знову сформовано правлячу коаліцію за участю АНП і АПС. У травні парламент висловив цій коаліції вотум недовіри після скандалу навколо екс-лідера АПС, колишнього віце-канцлера Гайнца-Крістіана Штрахе. Згідно з оприлюдненими записами прихованої камери, в 2017 році Штрахе в готелі на Ібіці пропонував удаваній племінниці російського олігарха державні контракти в обмін на незаконну фінансову допомогу своїй партії. В результаті коаліція розвалилася, і було оголошено дострокові парламентські вибори.

Новий лідер АПС Норберт Хофер неодноразово підкреслював, що хоче повернутися в уряд. Офіційні попередні результати виборів будуть опубліковані сьогодні пізно ввечері.