В Австрії проходять парламентські вибори / pixabay

В Австрії сьогодні вранці відкрилися виборчі дільниці для голосування на дострокових парламентських виборах.

Читайте такожКанцлером Австрії вперше стала жінка

Як повідомляє Deutsche Welle, головним фаворитом є консервативна Австрійська народна партія (АНП) на чолі з колишнім канцлером країни Себастіаном Курцом ця політсила може набрати близько 34%.

Відео дня

За результатами соціологічних опитувань, натомість Соціал-демократична партія може отримати найгірший результат в історії - за неї готові проголосувати приблизно 22% виборців. На попередніх виборах соціал-демократи здобули 26,8%, що стало найгіршим показником.

Партія Зелених, яка провалилася на попередніх виборах два роки тому й не подолала 4-відсотковий бар'єр, цього разу може здобути близько 13%.

Водночас соціологи обережні у прогнозах щодо можливого результату правопопулістської Австрійської партії свободи (АПС). За останніми опитуваннями, політсила, яка в 2017 здобула 26%, мала підтримку 20%. Однак нові звинувачення, висунуті проти колишнього лідера АПС Гайнца-Крістіана Штрахе, ускладнюють прогнози щодо поведінки прихильників партії.

Загалом в Австрії право взяти участь у голосуванні мають 6,4 млн громадян.

Як повідомляв УНІАН, у травні парламент Австрії відправив у відставку уряд канцлера Курца у зв'язку з висловленням вотуму недовіри з боку депутатів з Соціал-демократичної партії та ультраправої націоналістичної проросійської партії "Австрійська партія свободи".

Голосування за відставку відбулося після появи відео, на якому за участю колишнього віце-канцлера Гайнц-Крістіан Штрахе на віллі на острові Ібіца обговорювалася можливість придбання впливового австрійського видання Kronen Zeitung жінкою, яка назвала себе племінницею російського олігарха.

Вона заявляла, що має намір інвестувати в Австрії чверть мільярда євро і неодноразово наголошувала під час розмови, що йдеться про кошти нелегального походження. Попри такі заяви Штрахе та Йоганн Ґуденус, екс-голова фракції АПС в австрійському парламенті, ще шість годин обговорювали з нею можливості і інвестування в Австрії. Крім того, вони повідомили їй про незаконну систему партійного фінансування.