Гордон Сондленд / REUTERS

Державний департамент США заборонив послу США в Євросоюзі Гордону Сондленду давати інтерв'ю представникам комітетів Палати представників у справі про можливий імпічмент президента Дональда Трампа.

Його адвокат Роберт Лускін заявив, що посол раніше добровільно погодився відповісти сьогодні на запитання представників комітетів і спеціально прилетів для цього з Брюсселя до Вашингтона, повідомляє Ліга з посиланням на NBC

"Як посол США в ЄС і співробітник Державного департаменту, посол Сондленд зобов'язаний слідувати вказівкам Департаменту", - сказав адвокат, додавши, що Сондленд "глибоко розчарований тим, що він не зможе дати свідчення сьогодні".

Відео дня

"Він готовий дати свідчення в найкоротші терміни, коли йому дозволять це", - сказав Лускін.

Сондленд - один із ключових фігурантів історії про те, як Трамп, за версією його критиків, намагався переконати нове керівництво України публічно взяти на себе зобов'язання розслідувати справу проти сина його конкурента на виборах Джо Байдена.

Читайте такожWashington Post: Білий дім експортує власну корупцію в Україну

Як повідомляв УНІАН, у США розгорівся скандал між Білим домом і Конгресом після появи в ЗМІ повідомлень, що представник розвідки США в рамках програми захисту викривачів порушень надав записку генеральному інспектору, де сказано, що Трамп «пообіцяв» щось лідеру іноземної держави, керуючись власними політичними інтересами.

У ЗМІ припускали, що під час розмови із президентом України Володимиром Зеленським, яка відбулася 25 липня, Трамп міг неодноразово наполягати на розслідуванні в Україні дій впливового політика від Демократичної партії, колишнього віце-президента США Джо Байдена.

Прес-секретар Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі 24 вересня оголосила, що Конгрес починає офіційне ініціювання процедури імпічменту Трампа.

25 вересня Білий дім оприлюднив стенограму телефонної розмови Трампа і Зеленського, яка відбулася 25 липня. У стенограмі йшлося, що Трамп просив Зеленського вивчити справу проти сина Байдена - Хантера Байдена.

26 вересня в США оприлюднили розсекречену скаргу розвідника про телефонну розмову Трампа і Зеленського.

30 вересня Зеленський заявив, що Україна не проводить розслідувань «по команді» інших країн.