Криза навколо турецького наступу в Сирії набирає обертів / Ілюстрація REUTERS

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу не виключив, що офіційна Анкара відкриє кордони і дозволить біженцям, які знаходяться в Туреччині, потрапити в Європу.

Читайте такожВ ході наступу Туреччини в Сирії загинули півсотні мирних жителів

Таку заяву Чавушоглу зробив в інтерв’ю DW, коментуючи реакцію Туреччини на позицію ЄС щодо турецької воєнної операції на півночі Сирії.

Відео дня

"Пріоритет - зберегти в безпеці те місце, куди біженці хочуть потрапити", - заявив Чавушоглу, кажучи про європейські країни.

"Поки що турецька держава витратила понад 40 мільярдів доларів, а ЄС не надав нам необхідну підтримку. У будь-якому випадку сирійці хочуть потрапити в Європу", - вказав глава турецького МЗС.

За його словами, можливість відкриття кордонів для біженців - "не погроза і не блеф", а "просто відповідь на позицію Євросоюзу".

Нагадаємо, 9 жовтня президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган оголосив про початок операції «Джерело миру» (Peace Spring) Збройних сил Туреччини в Сирії разом з формуваннями «Сирійської вільної армії» проти Робочої партії Курдистану і терористичної організації «Ісламська держава». Напередодні турецькі війська захопили сирійське місто Расулайн.

На початку операції Євросоюз закликав Туреччину зупинити її. Глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив, що вторгнення на північ Сирії лише посилить страждання мирних жителів. Він також зазначив, що ЄС не буде допомагати Анкарі фінансово створювати зону безпеки.

У зв'язку з наступом Туреччини в Сирії уряди Німеччини і Франції 12 жовтня заявили про припинення поставок зброї Анкарі.