Реджеп Тайіп Ердоган / REUTERS

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган проігнорував лист американського лідера Дональда Трампа, в якому останній попереджає Анкару про наслідки сирійського наступу і закликає укласти «угоду».

Читайте такожСили Асада і військові РФ зайняли ключове місто біля кордону з Туреччиною

Як повідомляє Hurriyet Daily News, за інформацією з дипломатичних джерел турецьких ЗМІ Ердоган відхилив лист від американського лідера, і його викинули.

Відео дня

«Найбільш пряма відповідь на цей лист – Операція «Джерело миру», яка почалася 9 жовтня», – заявило джерело.

«Трамп зрозумів, що такі пропозиції не працюють», – додало воно.

Раніше ЗМІ опублікували лист від 9 жовтня, який Трамп направив главі Туреччини Ердогану. У листі американський лідер закликає турецького колегу «не валяти дурня» і «не підводити весь світ» своєю військовою операцією.

«Нумо напрацюймо гарну угоду! Ви не хочете нести відповідальність за безжальні вбивства тисяч людей, і я не хочу нести відповідальність за руйнування турецької економіки — а я буду <...> Не будь впертим хлопцем», — написав Трамп. Він нагадав Ердогану, що США вже вводили санкції проти двох турецьких міністрів через справу американського пастора Ендрю Брансона.

Як повідомляв УНІАН, 9 жовтня Туреччина почала операцію в Сирії «Джерело миру» проти сил сирійських курдів, яких Анкара вважає союзником забороненої в Туреччині Курдської робочої партії (КРП). За два дні до цього США оголосили про виведення своїх військових з прикордонних районів Туреччини і Сирії, тим самим відкривши Анкарі шлях до наступу.

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що наступ має на меті створити «зону безпеки», а його мета - «курдські бойовики» і члени угруповання «Ісламська держава» на півночі Сирії.

Рада безпеки ООН на засіданні 10 жовтня не змогла прийняти жодного рішення щодо наступу Туреччини на території Сирії. П'ять європейських країн пізніше закликали Туреччину припинити односторонні військові дії.

10 жовтня президент США Дональд Трамп заявив, що сподівається на роль посередника між Туреччиною і сирійськими курдами, і пригрозив Анкарі санкціями.