Дональд Трамп / REUTERS

Президент США Дональд Трамп направив лист голові Туреччини Реджепу Тайіпу Ердогану.

Документ опублікував телеканал CNN.

Уточнюється, що лист датований 9 жовтня. В цей день Туреччина почала військову операцію в Сирії.

Відео дня

У листі американський лідер закликає турецького колегу «не клеїти дурня» і «не підводити весь світ» своєю військовою операцією.

«Давайте виробимо гарну угоду! Ви не хочете нести відповідальність за безжальні вбивства тисяч людей, і я не хочу нести відповідальність за руйнування турецької економіки — а я буду <...> Не будь упертим хлопцем», — написав Трамп.

Він нагадав Ердогану, що США вже вводили санкції проти двох турецьких міністрів через справу американського пастора Ендрю Брансона.

Читайте також"Нехай курдам допомагає Наполеон Бонапарт": Трамп заявив про виведення військ США з Сирії

Як повідомляв УНІАН, 9 жовтня Туреччина почала в Сирії операцію «Джерело миру» проти сил сирійських курдів, які Анкара вважає союзником забороненої в Туреччині Курдської робочої партії (КРП). За два дні до цього США оголосили про виведення своїх військових з прикордонних районів Туреччини і Сирії, тим самим відкривши Анкарі шлях до наступу.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що наступ має на меті створити «безпечну зону», а його мета – «курдські бойовики» і члени угруповання «Ісламська держава» на півночі Сирії.

Рада безпеки ООН на засіданні 10 жовтня не змогла прийняти жодного рішення щодо наступу Туреччини на території Сирії.

П'ять європейських країн пізніше закликали Туреччину припинити односторонні військові дії.

10 жовтня президент США Дональд Трамп заявив, що сподівається на роль посередника між Туреччиною і сирійськими курдами, і пригрозив Анкарі санкціями.