REUTERS

Чинний повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор розповів, як йому сказали, що президент Дональд Трамп хотів загнати Україну в "куток" і змусити почати розслідування проти сина Джо Байдена в обмін на військову допомогу. Замість цього в "глухому куті" опинився Держсекретар Майк Помпео.

Про це пише Bloomberg, коментуючи свідчення Тейлора в Палаті представників. Після них Помпео доведеться обирати між тим, щоб підтримати кар'єрного професіонала і друга по військовій академії у Вест-Пойнт або президента США. Другий варіант може налаштувати проти Держсекретаря його ж підлеглих у зовнішньополітичному відомстві.

В детальному свідченні обсягом 15 сторінок для розслідування Палати представників у справі імпічменту Тейлор розповів, що бачив чітку "вимогу обміну", в якій рішення Трампа заморозити військову допомогу для України було використане в якості важеля впливу для отримання політичних послуг. Він також пригадав, як Помпео особисто просив його стати послом в Києва після відкликання Марі Йованович. Проти останньої виступили Трамп і його особистий адвокат Руді Джуліані.

Відео дня

Читайте такожNew York Times: Свідчення Тейлора про Україну не дозволять виправдати Трампа

Тейлор сказав, що він вагався, чи погоджуватися на цю роботу. Але врешті він вирішив взятися за неї після того, як Помпео "запевнив мене, що політика міцної підтримки України буде продовжуватися і що він буде підтримувати мене у захисті цієї політики".

В той час, як Помпео оцінює ці свідчення, Тейлор досі обіймає посаду повіреного у справах США в Україні. Якщо його відправлять назад в Київ для продовження роботи, це стане неявним протестом проти Трампа. Таким чином, Помпео потрапить під ризик втратити місце в Сенаті наступного року. Але якщо він не підтримає Тейлора, це підірве його відносини з дипломатами Держдепартаменту США, підтримка яких йому потрібна для виконання зовнішньополітичного порядку денного президента.