Вільям Тейлор став одним із ключових свідків у розслідуванні в рамках процедури імпічменту Трампа / фото УНІАН

Тимчасовий повірений у справах Сполучених Штатів Америки в Україні Вільям Тейлор надав у Конгресі США викривальні свідчення щодо президента Дональда Трампа у зв'язку з липневою телефонною розмовою з президентом України Володимиром Зеленським.

Про це повідомляє видання The New York Times з посиланням на конгресмена демократа Теда Лю та ще одне джерело, обізнане зі вступним словом Тейлора, який свідчив за зачиненими дверима перед Палатою представників США в контексті ініційованого розслідування в рамках процедури можливого імпічменту Трампа.

Зокрема, за даними джерел, Тейлор надав викривальні свідчення стосовно Трампа і його зусиль чинити тиск на уряд України з політичною метою.

Відео дня

"Те, що він говорив, було неймовірно викривальним для президента Сполучених Штатів", - заявив конгресмен Тед Лю, але відмовився надати більше деталей, пославшись на правила Палати представників, які не дозволяють оприлюднювати такі свідчення.

Видання зазначає, що тимчасовий повірений у справах США став одним із ключових свідків у розслідуванні в рамках процедури імпічменту після того, як колишній спецпредставник США у справах України Курт Волкер показав низку текстових повідомлень, в яких Тейлор у вересні написав, що, на його думку, було "безумством затримувати безпекову допомогу за сприяння у політичній кампанії".

Обізнані зі свідченнями Тейлора джерела повідомили, що тимчасовий повірений виклав докладну хронологію подій під час свого перебування в адміністрації Трампа.

Читайте такожNew York Times: Трамп вважав Україну ворогом, а не союзником

Як повідомляв УНІАН, у ЗМІ припускали, що під час розмови із Зеленським, яка відбулася 25 липня, Трамп міг неодноразово наполягати на розслідуванні в Україні дій Хантера Байдена - сина впливового політика від Демократичної партії, колишнього віце-президента США Джо Байдена.

Влітку американське видання Politico повідомляло, що президент США доручив своїй команді з питань нацбезпеки переглянути програму з фінансування підтримки безпекової сфери України. Через перегляд програми призупинилася можливість використання передбачених у бюджеті США 250 млн доларів на безпекову допомогу Україні. Восени це питання було врегульовано.

Довідка УНІАН. В Україні розслідується справа про відмивання коштів на суму понад 33 млн доларів при купівлі групи компаній херсонської "нафтоперевалки", до якої було залучено компанії Wirelogic Technology AS, Digitex Organisation LLP, а також компанію екс-міністра екології, бізнесмена Миколи Злочевського Burisma Holdings Limited. У 2014 році членом ради директорів Burisma став син екс-віце-президента США Хантер Байден.