Саад Харірі / REUTERS

Прем’єр-міністр Лівану Саад Харірі подав у відставку на тлі протестів, які близько двох тижнів тривають у країні.

У своїй телевізійній промові він заявив, що його рішення піти з посади було викликане бажанням протестувальників та розумінням того, як було б краще для країни, передає Громадське з посиланням на Al Jazeera.

Харірі визнав, що "опинився у тупиковій ситуації і мав вдатися до шокової події, аби змінити її". Заяву про відставку прем’єр направив на підпис президенту Лівану Мішелю Ауну.

Відео дня

У відповідь на рішення Харірі сотні протестувальників вийшли на вулиці Бейрута - аби підтримати відставку прем’єра. Зміна влади в країні була однією з головних вимог протестувальників минулими тижнями.

Читайте такожТисячі людей у Лівані утворили живий ланцюг національної єдності (фото)

"Для усіх моїх колег-політиків наша відповідальність нині полягає у тому, щоби захистити Ліван та підняти його економіку. Сьогодні є суттєва можливість, і ми не повинні втратити її", - додав Харірі.

Харірі тричі був прем’єром та очолював уряд національної єдності, до якого входили і його противники. Останні місяці стали для країни часом стрімкого економічного спаду, боргів та зростання цін.

На рішення Харірі піти у відставку вже відреагувала світова спільнота. Глава Німецького МЗС зауважив: сподівається, що це жодним чином не послабить стабільність в країні, адже "Подальший розвиток Лівану важливий і для нас, і для всього регіону". Він також висловив сподівання, що протести в країні будуть виключно мирними.