Ілюстрація / REUTERS

Під час президентської гонки в 2016 році Дональд Трамп неодноразово в приватному порядку обговорював зі своїми підлеглими, як отримати доступ до вкраденого електронного листування своєї суперниці Хілларі Клінтон.

Про це повідомили видання CNN і BuzzFeed, які вимагали від Мін'юсту США опублікувати документи, що відносяться до розслідування можливих зв'язків Трампа з РФ, передає dw.com.

ЗМІ змогли через суд домогтися від міністерства юстиції США публікації заміток спецпрокурора по Росії Роберта Мюллера. Перша частина документів містить майже 300 сторінок матеріалів, зібраних командою Мюллера в рамках розслідування про можливу змову між Москвою і передвиборним штабом Трампа.

Відео дня

Читайте такожМін'юст США порушив справу через розслідування втручання Росії у вибори - ЗМІ

Зокрема, серед оприлюднених документів є розшифровка розмов агентів ФБР із колишнім заступником голови передвиборчого штабу Трампа Ріком Гейтсом. Як випливає з матеріалів, Гейтс був присутній при розмові, коли Трамп зажадав "дістати електронні листи", які, як з'ясували американські спецслужби, були вкрадені росіянами. Екс-радник президента США з національної безпеки Майкл Флінн, за словами Гейтса, сказав, що він може використовувати свої розвідувальні джерела для одержання листів.

Крім того, опубліковані матеріали містять листування колишнього радника Трампа Стіва Беннона із його зятем Джаредом Кушнером. Однак велика частина матеріалів розслідування ще не опублікована і поки що редагується Мін'юстом США.

Спецпрокурор по Росії Роберт Мюллер протягом майже двох років займався розслідуванням про можливу змову між російською стороною і передвиборним штабом Трампа з метою не допустити перемоги на президентських виборах 2016 року кандидата від Демократичної партії Хілларі Клінтон.

В результаті Мюллер прийшов до висновку, що російська сторона дійсно намагалася вплинути на вибори, а також виклав факти, які доводять прямі контакти членів команди Трампа з російськими чиновниками і юристами. Однак Мюллер не знайшов явних доказів змови між членами команди Трампа і Москвою.