У доповіді йдеться, що російський уряд у 2016 році втрутився в президентські вибори широкомасштабним і систематичним чином \ фото УНІАН

Офіційне слідство спеціального прокурора Департаменту юстиції США Роберта Мюллера встановило, що Російська Федерація втрутилася у президентські вибори у цій країні в у 2016 році, але члени виборчого штабу Дональда Трампа не вступали у змову з російським урядом.

Читайте такожWashington Post: Росія чекала, що з Трампом отримає контроль над частиною України

Про це йдеться у доповіді щодо російського втручання у президентські вибори в США у 2016 році, підготовленій спеціальним прокурором і оприлюдненій на сайті Департаменту юстиції США (Міністерства юстиції).

Зокрема, наголошується, що "російський уряд у 2016 році втрутився в президентські вибори широкомасштабним і систематичним чином".

У цьому зв'язку сказано, що свідчення про початок операцій російського уряду почали з'являтися у середині 2016 року. У червні того року представники Національного комітету Демократичної партії США та його група з реагування у сфері кібербезпеки заявили, що російські хакери втрутилися у їхню комп'ютерну мережу. Того ж місяця була розповсюджена зламана хакерами інформація з серверів демократів. У липні, жовтні та листопаді 2016 року через ресурс WikiLeaks відбулося подальше розповсюдження викрадених документів.

Розслідування спеціального прокурора встановило, що Росія втручалася у вибори головним чином завдяки двом головним операціям.

У доповіді зазначається, що російська організація "Агентство інтернет-досліджень" здійснювала дезінформаційну кампанію у соціальних мережах на користь кандидата в президенти Трампа і зі зневагою ставилася до кандидата в президенти Гілларі Клінтон.

Крім того, російські розвідувальні служби здійснювали втручання у комп'ютерні системи установ, працівників та волонтерів, які працювали на передвиборчий штаб Клінтон і потім оприлюднили викрадені документи.

Водночас слідство "виявило численні зв'язки між урядом Росії та передвиборчим штабом Трампа".

Зокрема, було встановлено, що "російський уряд вважав, що отримає користь від президентства Трампа, і здійснював кроки для гарантування цього результату".

Також наголошується, що у передвиборчому штабі Трампа мали очікування, що "отримають електоральну користь від викраденої інформації і від оприлюднення її завдяки російським зусиллям".

Однак, як стверджується у доповіді, "слідство не встановило, що члени передвиборчого штабу Трампа брали участь у змові або координували дії з російським урядом у його діяльності з втручання у вибори".

Також сказано, що якщо слідство не встановило якихось фактів, це не означає, що такі факти не могли мати місця.