Дональд Трамп / REUTERS

Тимчасово повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор зізнався, що хвилювався, аби президент США Дональд Трамп не визнав Крим російським на тлі його скандалу навколо України.

Про це йдеться у сюжеті ТСН з посиланням на розшифровану заяву Тейлора під час закритих свідчень у Конгресі.

Читайте такожCNN: Трампа, Путіна й Орбана об’єднує зневага до України, і це лякає

За словами Тейлора, він неодноразово попереджував американських чиновників про шкоду неофіційних каналів зв’язку з українською владою і тиску щодо публічної заяви Зеленським про початок розслідування справ компанії Burisma. Це повірений повідомив й американському послу в Україні Гордону Сондленду.

«Сондленд відповів, що від цього оголошення залежить все, включаючи військову допомогу. Він сказав, що президент Трамп хоче зв’язати президенту Зеленському руки публічною заявою про ці розслідування… Я сказав, що президенту Трампу варто мати більше поваги до голови іноземної держави», – сказав Тейлор.

Неофіційний канал Америки з Україною мав трьох учасників – Курта Волкера, Гордона Сондленда та міністра енергетики США Ріка Перрі. З усіма американцями зв’язок підтримував особистий юрист Трампа Рудольф Джуліані.

Кілька разів з Трампом спілкувався і Сондленд. На початку вересня він начебто просив Трампа скасувати свої вимоги до Зеленського.

«Він сказав, що говорив з президентом Трампом, як я пропонував тиждень тому, але президент був непохитний: він наполягав, що президент Зеленський мусить особисто оголосити про все публічно», – додав Тейлор.

Як повідомляв УНІАН, в США розгорівся скандал між Білим домом і Конгресом після появи в ЗМІ повідомлень, що представник розвідки Сполучених Штатів у рамках програми захисту викривачів порушень надав записку генеральному інспектору, де сказано, що Трамп «пообіцяв» щось лідеру іноземної держави, керуючись власними політичними інтересами.

У ЗМІ припускали, що під час розмови з президентом України Володимиром Зеленським, яка відбулася 25 липня, Трамп міг наполягати на розслідуванні в Україні дій впливового політика від Демократичної партії, колишнього віце-президента США Джо Байдена.

Прес-секретар палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі 24 вересня оголосила, що Конгрес починає офіційне ініціювання процедури імпічменту Трампа. 25 вересня Білий дім оприлюднив стенограму телефонної розмови Трампа і Зеленського.

В стенограмі йшлося, що Трамп просив Зеленського вивчити справу стосовно сина Байдена - Хантера Байдена.