REUTERS

Головний експерт Ради національної безпеки США з питань України полковник Александр Віндмен сказав слідчим Палати представників у справі імпічменту, що зі стенограми розмови президентів Дональда Трампа і Володимира Зеленського, опублікованій Білим домом, виключені ключові слова і фрази. Він намагався додати їх в документ, але не зміг.

Про це пише New York Times з посиланням на трьох людей. Зокрема, полковник Віндмен наголосив, що з тексту виключили припущення Трампа про те, що в України є записи, на яких колишній віце-президент Джо Байден обговорював українську корупцію. Також з тексту видалені епізоди, в яких Зеленський відверто згадував про компанію Burisma, на яку працював Гантер Байден.

Читайте такожWashington Post: Тиск Трампа на Україну змусив військових боятися за безпеку США

Відео дня

Віндмен, який з’явився на Капітолійському схилі у темно-синій військовій парадній формі з нагородами, сказав слідчим Палати представників, що він намагався додати у відтворену стенограму, яку склали працівники Білого дому, пропущені висловлювання. Але хоч деякі його правки все ж внесли, два ключових епізоди в документі так і не з’явилися.

Видання пише, що свідчення полковника Віндмена не стосуються мотиву, який стояв за процесом редагування в Білому домі. Але його слова дуже вірогідно змусять слідчих ставити нові питання про те, як чиновники поводяться з телефонними розмовами президента включно з внесенням змін у стенограму й ухваленням рішень перенести текст на засекречений сервер. Також виникає питання, чи були це спроби приховати найбільш сумнівні аспекти розмови.

Свідчення Віндмена не змінюють розуміння конгресменів суті телефонної розмови Трампа з Зеленським. Є багато інших прикладів, коли американський президент звертався до пов’язаних з Україною теорій змови й просив почати розслідування проти сім’ї Байдена. Але свідчення полковника Віндмена розкриває загадку, пов’язану зі стенограмою. Що помічники Трампа виключили з тексту в тих місцях, де еліпси позначають пропущені слова.

Читайте такожNew York Times: Росія може використати Україну, щоб знову вплинути на вибори в США

Програмне забезпечення, яке було використане для запису телефонної розмови президентів США й України 25 липня, пропустило слово «Burisma» в репліках Зеленського. Про це виданню сказали джерела, поінформовані про деталі ситуації. Однак, у відновленій стенограмі є згадки про «компанію». Це означає, що український президент розумів, що вона дуже цікавить Трампа. Згідно з опублікованим текстом документу, Зеленський сказав, що український Генеральний прокурор «подивиться на ситуацію, особливо щодо компанії, яку ви згадували в цьому питанні».

Стенограма також містить еліпси в трьох місцях, де говорить Трамп. Полковник Віндмен сказав слідчим, що в тому місці, де спеціальний знак з’являється втретє, Трамп говорив про плівки з Байденом. Ці його слова, вочевидь, стосуються коментарів колишнього віце-президента, які він зробив у січні 2018 року щодо своїх зусиль з усунення Генпрокурора України Віктора Шокіна з посади. Прихильники Байдена кажуть про широку критику Шокіна за його небажання боротися з корупцією. Республіканці з безпідставно стверджують, що Байден намагався таким чином зупинити розслідування проти його сина.