Ілюстрація REUTERS

Індія і Пакистан відкрили на кордоні коридор, через який індійські паломники-сикхи зможуть без візи відвідувати священні місця на території Пакистану.

Про це повідомляє Hindu.

«Індія і Пакистан в суботу відкрили Картарпурський коридор, який дозволить індійським прочанам без візи відвідати одну з найбільш шанованих святинь сикхізму в пакистанському місті Наровал», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Зазначається, що однією з сикхських святинь, яку прагнуть відвідати індійські паломники, є так звана гурудвара Картарпур Сахіб в пакистанській провінції Пенджаб - місце смерті засновника сикхізму Гуру Нанака.

Відкриття коридору має історичне значення, оскільки відбувається в розпал суперечок між Індією і Пакистаном.

Читайте такожПрем'єр-міністр Пакистану порівняв політику Індії з нацистською

Варто зазначити, що щодня через Картарпурський коридор зможуть проходити 5 тисяч сикхів.

Договір про його відкриття був підписаний напередодні святкування 550-річчя з дня народження духовного лідера сикхів. Індія і Пакистан перш ніж досягти цієї важливої угоди пройшли через три раунди складних переговорів.

Як повідомляв УНІАН, 5 серпня індійський уряд оголосив про намір скасувати особливий статус підконтрольної Індії частини спірного регіону Кашмір, направив туди тисячі військових і зупинив телефонний та інтернет-зв’язок у регіоні.

Пакистан засудив цей крок і назвав його порушенням резолюції ООН. Міністр закордонних справ Пакистану Шах Махмуд Куреші заявив, що Пакистан посилить дипломатичні зусилля для того, щоб запобігти скасуванню особливого статусу Кашміру. 

Крім того, влада Пакистану призупинили торгівлю з Індією, а також відкликала свого посла із Нью-Делі та вислала посла Індії.

Кашмір фактично розділений головно між Пакистаном і Індією (ще частину утримує Китай), але обидві країни претендують на всю територію і з 1947 року через це вже мали дві війни.