Ілюстрація REUTERS

Влада Пакистану знизила рівень дипломатичних відносин і призупинила торгівлю з Індією через скасування особливого конституційного статусу Кашміру.

Про це повідомляє "Громадське" з посиланням на CNN.

Читайте такожБойовики ІДІЛ оголосили про створення своєї "провінції" в Індії

Відео дня

Так, в Офісі прем’єр-міністра країни Імрана Хана зазначили, що Пакистан відкликає свого посла з Нью-Делі, а також висилає посла Індії.

Ісламабад планує звернутися до ООН, зокрема в Раду Безпеки через рішення Індії.

Як повідомляв УНІАН, 5 серпня індійський уряд оголосив про намір скасувати особливий статус підконтрольної Індії частини спірного регіону Кашмір, направив туди тисячі військових і зупинив телефонний та інтернет-зв’язок у регіоні.

Пакистан засудив цей крок і назвав його порушенням резолюції ООН. Міністр закордонних справ Пакистану Шах Махмуд Куреші, який вирушив на паломництво до Мекки, заявив, що Пакистан посилить дипломатичні зусилля для того, щоб запобігти скасуванню особливого статусу Кашміру. 

Президент контрольованого Пакистаном Кашміру Сардар Масуд Хан також відхилив розпорядження Індії і заявив, що в такій ситуації Індія "може піти на війну" з Пакистаном. 

Кашмір фактично розділений головно між Пакистаном і Індією (ще частину утримує Китай), але обидві країни претендують на всю територію і з 1947 року через це вже мали дві війни. 

2 серпня у районі кордону Індії і Пакистану в Кашмірі сталася перестрілка між військовими обох країн. Внаслідок цього загинули семеро осіб: з боку Пакистану загинуло троє військовослужбовців і один мирний житель, а з індійського - один військовий і двоє мирних жителів, один з яких - дитина.