REUTERS

Кремль вважає неприпустимими слова представників Естонії про неповернення їм 5,2% території.

Про це речник Путіна повідомив російським журналістам 20 листопада.

Читайте такожLos Angeles Times: Україна недоотримала 35 мільйонів доларів допомоги від США

Відео дня

"Ми вважаємо неприпустимими ці вимоги та не можемо з ними погодитися", – сказав він.  

Раніше спікер парламенту Естонії, член Консервативної народної партії EKRE Хенн Пиллуаас заявив, що Росія анексувала близько п'яти відсотків території Естонії.

"Анексія естонських територій нічим не відрізняється від окупації та анексії Криму", - написав Пиллуаас, додавши, що "Естонія не має територіальних претензій до Росії", але хоче, щоб повернулися "наші" території.

Обурення спікера естонського парламенту викликало інтерв'ю директора Другого європейського департаменту МЗС РФ Сергія Бєляєва, опубліковане в понеділок на сайті РИА "Новости".

У цьому інтерв'ю Бєляєв кілька разів назвав "нечинним" Тартуський мирний договір 1920 року. "Невизнання Тартуського мирного договору, по суті, означає невизнання Естонської Республіки. Це свідоцтво про народження нашої країни і одна з найважливіших основ нашої державності", - написав Хенн Пиллуаас.

Згідно з Тартуським мирним договором 1920 року, укладеним РРФСР і незалежною Естонією, до Естонії відходить частина територій, які нині входять до складу Росії. Це частини Кінгіссепського і Сланцевского районів Ленінградської області, а також Печорський край. Естонія не ратифікує російсько-естонський прикордонний договір, оскільки значна частина політичних сил намагається повернутися до кордону, проведеної за Тартуським договором. Росія офіційно вважає цей договір нечинним.