Вільям Тейлор висловив солідарність з українцями в День пам’яті жертв цього злочину / фото УНІАН

Тимчасовий повірений у справах Сполучених Штатів Америки в Україні Вільям Тейлор висловив солідарність з українцями в День пам’яті жертв Голодомору 1932-33 років.

Про це Тейлор сказав у відеозверненні, оприлюдненому у Twitter посольством США.

"Сьогодні ми згадуємо жертв Голодомору. У 1932-33 роках Сталін та радянський режим свідомо заморили голодом мільйони українців", - сказав Тейлор.

Відео дня

Читайте такожЗеленський разом з дружиною вшанували пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні (фото)

Тимчасовий повірений у справах США в Україні висловив солідарність з українцями в День пам’яті жертв цього злочину, що був організований більшовицьким тоталітарним режимом.

«Це був штучно створений голод. Це була трагедія, це був злочин. Ухвалювалися закони, щоб посилити цей голод. Серед них – «закон про п’ять колосків». Ці колоски нагадують нам про загиблих. Ми ніколи не забудемо Голодомор, його жертв та цей злочин проти людства. Ми з Україною», – наголосив Тейлор.

Як повідомляв УНІАН, в Україні сьогодні вшановують пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років.

Цього року виповнюються 86-ті роковини Голодомору – злочину, що був організований більшовицьким тоталітарним режимом.

Питання кількості людських втрат України від Голодомору досі залишається відкритим. Більшість науковців відстоює число вбитих понад 7 мільйонів осіб в УРСР та 3 мільйони українців в інших регіонах СРСР: на Кубані, в Центрально-Чорноземній області, Поволжі та Казахстані. Разом з тим, згідно з даними Інституту демографії та соціальних досліджень імені Птухи НАН України, втрати населення на території України через надсмертність під час Великого Голоду становили 3,9 млн осіб.

За регіональним розподілом втрат, із тогочасних 7 областей, які входили до складу України, найбільше потерпіли Київська та Харківська області. У кожній з них передчасно померли понад 1 млн осіб.

Крім того, за даними дослідників, у пікові місяці Голодомору щохвилини в Україні помирали 24 особи, щогодини – 1 тис. 440, щодоби – 34 тис. 560. У ХХ столітті українці пережили три голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років. Однак наймасштабнішим був Голодомор 1932-1933 років – геноцид українського народу, здійснюваний тоталітарним комуністичним режимом СРСР. До Дня пам’яті жертв голодоморів в усіх населених пунктах України, а також в інших країнах, відбудуться жалобні заходи.

У Києві основні заходи пройдуть на території Національного музею Голодомору-геноциду. Як повідомили в Офісі президента, Володимир Зеленський візьме участь у заходах до Дня пам’яті жертв голодоморів. 

“У суботу, 23 листопада, о 15:40 Президент України Володимир Зеленський візьме участь у заходах зі вшанування пам’яті жертв голодоморів”, - йдеться в повідомленні.

О 16.00 буде оголошено загальнонаціональну хвилину мовчання, після якої розпочнеться акція «Засвіти свічку пам’яті!». Традицію ставити запалену свічку у вікнах своїх осель на знак вшанування виморених голодною смертю ініціював у 2003 році відомий історик, політолог, дослідник Голодомору Джеймс Мейс.

Також у храмах відслужать поминальні панахиди за загиблими внаслідок голодоморів в Україні. На державному рівні Голодомор 1932-33 років визнали геноцидом 16 країн. Також у багатьох країнах геноцид українців засудили на регіональному та муніципальному рівнях.