Майк Помпео / REUTERS

Держсекретар США Майк Помпео допустив, що потрібно провести розслідування проти України через підозри щодо її втручання в американські вибори у 2016 році. Цю теорію змови активно просував президент Дональд Трамп. А свідки у справі про імпічмент пояснювали, що її вигадали й розповсюдили спецслужби Росії.

Як пише New York Times, свою думку щодо України Помпео висловив під час прес-конференції, коли його запитали про звинувачення проти Києва, які деякі лояльні до Трампа республіканці висловили в ході процесу імпічменту.

Читайте такожСенатор назвав помилкою свою теорію про втручання України в американські вибори (відео)

Відео дня

«Коли б не з’явилася інформація, яка вказує на втручання будь-якої країни в американські вибори, ми не просто маємо право, а повинні переконатися, що присікли це», - сказав Помпео, не називаючи прямо Україну.

 Він додав, що навіть припущення про втручання потрібно розслідувати. Помпео пригадав, що коли очолював ЦРУ, його відомство «використовувало кожен інструмент американської влади», щоб розібратися зі спробами багатьох країн і груп «підірвати американську демократію». Хоча він так і не назвав чітко, про які саме країни й групи йдеться.

Видання пише, що нинішні коментарі Помпео суперечать його власним словам за 2017 рік. Тоді він підтримував твердження спецслужб США, що саме Росія провела таємні операції з викрадення й поширення документів Демократичної партії. Саме вона поширювала фальшиві «новини», щоб допомогти Дональду Трампу перемогти Гілларі Клінтон. Росія заперечує втручання.

Читайте такожWashington Post: Теорія про втручання України у вибори США може походити з Росії

Свідки, виступаючи перед Комітетом Палати представників з питань розвідки, запевняли, що теорія про українське втручання у вибори – це вигадка Росії.

«Це фальшива розповідь, яку вигадали й пропагували російські спецслужби», - сказала колишній аналітик розвідки США Фіона Хілл, яка працювала у Білому домі на посаді головного експерта з питань Росії.

 Вона додала, що колишній міністр внутрішніх справ Том Боссет намагався  позбавити Трампа ілюзій щодо втручання України у вибори ще на початку його президенства. У вересні Боссет назвав цю історію «абсолютно розвінчаною» теорією змови.