Ілюстрація \ REUTERS

У Берліні невідомі розкрили могилу Рейнхарда Гейдріха, одного з головних винуватців Голокосту на прізвисько М'ясник, якого Адольф Гітлер називав "людиною з залізним серцем".

Читайте такожМеркель вперше відвідає Освенцим

На могилі на кладовищі Інваліденфрідхоф в центрі Берліна не було надгробної плити з його ім'ям. За попередньою інформацією, прах Гейдріха залишився нетронутим, передає Бі-бі-сі. Берлінська поліція намагається встановити особи невідомих.

Відео дня

Обергруппенфюрера Гейдріха називали "злим генієм Гіммлера". Він очолював Головне управління імперської безпеки, у підпорядкуванні якого перебувала поліція безпеки Німеччини і гестапо.

Історики вважають Рейнхарда Гейдріха другим за ступенем провини організатором Голокосту після самого Гітлера. За особливу жорстокість він отримав прізвисько М'ясник і Кат, сам Гітлер називав його людиною з залізним серцем.

Саме Гейдріх очолив Ванзейську конференцію у січні 1942 році, в рамках якої вирішувалося "остаточне рішення єврейського питання", тобто планувалося вбивство євреїв у Європі.

"Слід позбавити євреїв засобів до існування. Німеччина повинна стати для них країною без майбутнього. Якщо старшому поколінню ще можна дозволити упокоїтися з миром, то молодим людям - ні, треба заохочувати їх до еміграції", - пропонував Гейдріх в травні 1934 року.

Деякі припускали, що Гейдріх, який був на 15 років молодшим за Гітлера, цілив у перспективі на його місце.

Гейдріха вбили в Празі 27 травня 1942 року чехословацькі партизани, які співпрацювали з британською розвідкою. Після його смерті нацисти в помсту знищили село Лідіце, жителів якого звинуватили в тому, що вони переховували партизанів. Все чоловіче населення старше 15 років було вбито, а жінок і дітей депортовано в концтабори.

У поліції не виключають, що ті, хто розкрив могилу, мали доступ до певної конфіденційної інформації і точно знали, де знаходиться могила.