REUTERS

Більш ніж 15 років Дмитро Фірташ був ключовим гравцем у кампанії Володимира Путіна, націленій на те, щоб взяти під контроль політичну систему й економіку України. Впродовж років у 2000-х й 2010-х роках Фірташ набивав кишені мільярдами доларів, виступаючи в ролі посередника для російської державної компанії «Газпром» у продажі газу Києву.

Згідно з розслідуванням Reuters за 2014 рік, банк близького соратника Путіна позичив олігарху ще мільярди доларів. Фірташ використав гроші, щоб придбати газову інфраструктуру всередині України, нафтохімічні компанії, а також щоб профінансувати підконтрольного Путіну українського політика – Віктора Януковича, який став президентом в 2010 році, - пише Washington Post в редакційній статті.

Читайте такожPolitico: Демократи США підозрюють Фірташа у фінансуванні Трампа

Відео дня

Після того, як Янукович був повалений протестами й втік в Росію, тогочасний віце-президент США Джо Байден почав штовхати Україну до проведення реформ, які б викинули посередників на зразок Фірташа з газового бізнесу. Але олігарх зберіг свої контакти в Москві. Коли його арештували в 2014 році на території Австрії через американські звинувачення, Фірташ заплатив 155 мільйонів доларів застави, які отримав від члена внутрішнього кола Путіна Василя Анісімова.

Тепер олігарх став ключовим співучасником у спробах особистого адвоката президента США Рудольфа Джуліані накопати політичний бруд на Байдена. Минулого тижня федеральний прокурор США сказав суду, що Фірташ у вересні перерахував мільйон доларів на рахунок дружини Лева Парнаса, який тісно працював з Джуліані в рамках кампанії проти Байдена.

Адвокат Парнаса сказав New York Times, що Джуліані відправив його й іншого ділового партнера Ігоря Фрумана до Фірташа по допомогу у роботі проти колишнього американського віце-президента. Вони переконали олігарха найняти двох юристів, близьких до Трампа, які вже тісно працювали з Джуліані. Фірташ заплатив Вікторії Тоенсінг і Джозефу ДіГенова 1,2 мільйона доларів за допомогу в боротьбі проти американського запиту про екстрадицію. Також Парнас отримав 200 тисяч доларів за рекомендацію.

Читайте такожWashington Post: Прокурори США помітили зв'язок між Фірташем і адвокатом Трампа

Після цього у справі проти Фірташа з’явилося письмове свідчення від колишнього Генерального прокурора України, який звинувачував Байдена в порушеннях. Джуліані теж вхопився за цей документ, хоча звинувачування в ньому виявилися фальшивими.

«Деталі дуже заплутані, тож дозвольте нам підбити підсумок: один з колишніх головних агентів впливу Путіна перерахував більш ніж 2 мільйони доларів соратникам Джуліані, які працювали разом з ним над тим, щоб дискредитувати головного демократичного опонента Трампа на виборах в 2020 році», - пише видання.

Мотиви Фірташа здаються очевидними: уникнути кримінального переслідування в США й помститися Байдену. Але він також зацікавлений в тому, щоб скасувати результати розвороту України в бік Заходу й відновити проросійських режим, від якого він отримував дохід. Його інтереси збігаються з деякими іншими джерелами Джуліані. Під час останнього візиту в Київ цього місяця адвокат Дональда Трампа зустрічався з проросійським депутатом й сином офіцера КДБ Андрієм Деркачем.

Читайте такожTime: В Україні знайшлись охочі перекласти втручання у вибори США з Росії на свою країну

Також Джуліані отримав сигнал доброї волі від Андрія Артеменка, іншого депутата, який колись звертався до Білого дому з пропозицією зняти санкції з Росії й визнати анексію українського Криму.

«Якщо коротко, кампанія Джуліані проти Байдена заохочувалася не лише Трампом. Вона отримала серйозну підтримку найближчих союзників Путіна в Україні. Ще раз, президент США і російський правитель мають спільну справу», - пише видання.