Руді Джуліані / REUTERS

З наближенням голосування за імпічмент Дональда Трампа його особистий адвокат Руді Джуліані посилив свої зусилля захистити президента США. У минулі вихідні він оприлюднив те, що називав «джерелом» свіжих доказів, зібраних ним у Європі, які нібито доводять відсутність «будь-яких порушень» з боку його клієнта у веденні справ з президентом України Володимиром Зеленським.

«Після сотень годин і місяців пошуків я зібрав свідчення й документи, які викривають правду за цим імпічментом, яка говорить, що Дональд Трамп нічого не порушив», - написав Джуліані в Twitter 15 грудня.

Читайте такожДжуліані запросили до Сенату розповісти про те, що він дізнався в Україні

Відео дня

Але так звані докази й історія їхнього збору провокує більше питань, ніж дає відповідей. Вони продовжують просувати кілька неправильних уявлень про Україну й справу про імпічмент президента США, - пише Forbes.

Перше з них – це розповідь про те, як Джуліані й його знімальну групу переслідували в Україні. Поїздка адвоката Трампа в Київ 6 грудня, як стверджує ведуча One American News Network Шанель Ріон, закінчилася драматично. Джуліані й знімальну групу телеканалу переслідувала аж до аеропорту колона чорних автомобілів Mercedes. Ріон стверджує, що аж два мільярдера особисто керували цією операцією. А перед тим українське Міністерство внутрішніх справ вивело на вулиці тисячі поліцейських, щоб вони «полювали» на американських гостей.

«Було приємно, що Джордж Сорос і Віктор Пінчук особисто чекали нас в аеропорту в Києві разом зі своєю свитою з людських доберманів у чорних Mercedes», - написала на Twitter Ріон, яка їздила в Україну c Джуліані.

Правда в тому, що американський 89-річний мільярдер Джордж Сорос не ступав на українську землю з березня 2016 року. Про це сказав виконавчий директор фонду «Відродження» Олександр Сушко, чия організація представляє місцеву ланку Open Society Foundations мільярдера. Представники Пінчука теж сказали, що український мільярдер володіє виключно автомобілями BMW от вже два десятиліття. І він не відвідував аеропорт в Борисполі.

Читайте такожBloomberg: В Україні політики сахаються від Джуліані

«Це приклад того, як створюються фальшиві новини», - сказав представник Пінчука.

Також в МВС України запевнили, що жоден український поліцейський не шукав Джуліані. Більше того, додаткові сили не виводили на вулиці Києва, оскільки в дні перебування американця в столиці не було ані демонстрацій, ані будь-яких масових заходів.

Друге помилкове твердження: Джуліані знайшов нові кричущі докази стосовно справи про імпічмент. Адвокат Трампа наполягає, що допитав нових свідків, які можуть довести українську змову з Демократичною партією й кримінальні дії Джо Байдена і його сина. Нібито вони надали нові докази.

«гадаю, він збирається доповісти про все Генеральному прокурору й Конгресу», - сказав Трамп у Білому домі 14 грудня.

«Він каже, що має багато хорошої інформації», - додав американський президент.

Але більша частина інформації Джуліані, здається, не має твердого підґрунтя. Один з прикладів таких доказів походить від колишнього Генпрокурора України Віктора Шокіна, який стверджує, що втратив свою посаду, тому що Джо Байден натиснув на тогочасного президента Петра Порошенка й пригрозив заблокувати мільярд доларів допомоги. В Україні це твердження багато разів спростовували. Шокін поділився з Джуліані документом від Генерального прокурора Латвії, який нібито підтверджує корумпованість Гантера Байдена в часи його роботи на українську компанію. Але насправді в документі лише зазначається, що, «згідно з публічно доступною інформацією, Burisma Holding і її директор Гантер Байден причетні до корупційних справ». Документ описує грошові трансакції компанії Burisma за межами України без згадок про будь-які розслідування чи інших доказів корупційної активності.

Читайте такожСоратник Джуліані отримав від Фірташа $1 мільйон - прокурори

Наступник Шокіна Юрій Луценко, який теж дав інтерв’ю Джуліані під час його європейської поїздки, кілька разів заявляв, що в Україні немає жодних доказів, які вказували б на порушення закону Байденом-молодшим.  Довіра до обох колишніх Генпрокурорів піддається великому сумніву з боку українських ЗМІ.

«Шокін і Луценко повністю дискредитували себе в ролі прокурорів», - каже виконавчий директор «Центру протидії корупції» Дарія Каленюк.

За її словами, вони брехали, втручалися в розслідування інших правоохоронних органів й атакували реформаторів, коли обіймали свою посаду. Обоє колишніх Генпрокурорів передали Джуліані офіційні документи з часів своєї роботи.

«Використання цих документів Генеральної прокуратури може бути кваліфіковане як порушення закону», - сказала Каленюк.

Читайте такожWashington Post: Україна грає другорядну роль в імпічменті Трампа

Третє помилкове твердження: Україна не буде відкривати розслідування проти Байдена і Burisma. Насправді ж в Україні є відкрите розслідування проти енергетичної компанії. НАБУ перевіряє, чи власник Burisma Микола Зловчевський не зловживав повноваженнями, коли обіймав посаду міністра екології й природних ресурсів в 2010-2012 роках. В ті роки щонайменше 10 компаній його холдингу отримали ліцензії на видобуток газу. Але не відомо, чи Гантер Байден фігурує в справі на даному етапі. Оскільки він приєднався до ради директорів компанії лише в 2014 році.

На момент його призначення проти Burisma було відкрито чотири кримінальні розслідування. Зокрема, компанію підозрювали в ухилянні від сплати податків й відмиванні грошей. Всі ці справи були закриті, коли Генпрокурором був Луценко, який говорив з Джуліані. Нинішнє розслідування було відкрите за рішенням суду в червні 2018 року. Burisma завжди заперечувала звинувачення.