Королева Британії Єлизавета II \ REUTERS

У різдвяному зверненні королева Британії Єлизавета II згадала непростий рік для держави і корони, а також закликала країну до подолання розбіжностей.

Читайте такожВеликобританія вийде з Євросоюзу до 31 січня - Єлизавета ІІ (фото, відео)

У році, що минає британці запекло сперечалися про брексіт і вибирали новий уряд, а королівську сім'ю стрясали скандали.

Відео дня

Шлях не завжди буває простим, але маленькі кроки можуть зцілити рани, сказала королева, передає Бі-бі-сі.

У різдвяній промові королева згадала про життя Ісуса Христа і важливість примирення. "Маленькі кроки, зроблені з вірою і надією, можуть допомогти подолати давні розбіжності і глибокі суперечності і привести до гармонії і порозуміння", - сказала Єлизавета II.

"Зрозуміло, шлях не завжди буває гладким, і деколи цей рік видався досить нерівним, але невеликі кроки можуть все змінити".

Королева не уточнила, про що йде мова. Британський монарх - глава держави, і публічно королева не коментує політику.

У Британії 2019 рік став періодом запеклих дискусій про брексіт, відставки прем'єр-міністра Терези Мей і дострокових виборів.

Непростим був рік і для королівської сім'ї - чоловік Єлизавети II хворів, її середній син опинився в центрі громадської критики, а онук судився з таблоїдами.

Під час промови на королеві було синє плаття і сапфірова брошка принца Альберта, подарована королеві Вікторії її майбутнім чоловіком напередодні весілля в 1840 році.

На столі у королеви - фотографії її родини: батька, короля Георга VI, чоловіка, принца Філіпа, а також принца Чарльза з дружиною і герцога і герцогині Кембриджських з трьома дітьми.