Дональд Трамп / REUTERS

У Сенаті сьогодні розпочалися дебати у справі про імпічмент президента США Дональда Трампа.

Як повідомляє DW із посиланням на інформагенцію dpa, розгляд справи по суті розпочався з обговорення питань регламенту процесу та позначився суперечками та обопільними звинуваченнями з боку демократів та республіканців.

Зокрема, голова комітету з розвідки Палати представників демократ Адам Шифф заявив, що лідер республіканської більшості в Сенаті Мітч Макконнелл перебуває в змові з Трампом і намагається упереджено провести в Сенаті процес щодо імпічменту. Його висловлювання пролунало після того, як Макконнелл оприлюднив пропозиції щодо регламенту процесу в Сенаті. Вони, зокрема, передбачають значні перешкоди для виклику свідків, яких хочуть почути демократи, а також для доступу до засекречених урядових документів.

Відео дня

Читайте також"Імпічмент навіки" або "кінець цирку": політики у США висловились перед вирішальним етапом справи проти Трампа

Процедура передбачає проведення в Сенаті голосування наприкінці судового процесу. Для усунення Трампа з посади необхідна підтримка двох третин сенаторів. Однак більшість у Сенаті США зараз належить республіканцям, тому, найімовірніше, на цьому етапі процедуру імпічменту буде заблоковано. Скільки саме за часом триватиме судовий процес у Сенаті, поки незрозуміло.

Розгляд у Сенаті відбуватиметься за двома статтями обвинувачення на адресу американського президента - у зловживанні владою та перешкоджанні розслідуванню Конгресу. Трампа на слуханнях щодо імпічменту представлятимуть відомі юристи - Кеннет Стар, Алан Дершовіц, Джейн Раскін та Джон Раткліфф.

Як повідомляв УНІАН, напередодні Трамп заявив, що вважає висунуті щодо його звинувачення в рамках процедури імпічменту - "образою Конституції".