У Болгарії двох росіян звинувачують у шпигунствуі / фото flickr.com/klearchos

У Болгарії досудове розслідування підтвердило, що двоє російських дипломатів займалися збором секретної інформації на користь РФ.

Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на заяву прокуратури Болгарії.

Зазначається, що генпрокурор Болгарії Іван Гешев повідомив МЗС країни про докази того, що двоє іноземців займалися на території Болгарії розвідувальною діяльністю.

Відео дня

"Під час розслідування в рамках одного з досудових проваджень було встановлено, що з 2017 року по теперішній час громадянин Російської Федерації здійснював розвідувальну діяльність, в ході якої він добував інформацію про механізми виборчого процесу в країні. Встановлено, що російський громадянин має статус дипломата, він акредитований в Болгарії в якості першого секретаря в консульському відділі посольства Російської Федерації в Софії", - йдеться у повідомленні прокуратури.

Читайте такожТрьох росіян оголосили в розшук за спробу отруєння болгарського бізнесмена

Під час іншого досудового розслідування прокуратура Болгарії зазначила, що в період з жовтня 2018 року по теперішній час інший громадянин Росії здійснював збір розвідувальної інформації, в т.ч. державну і службову таємницю в галузі енергетики та енергетичної безпеки країни, яку він направляв в штаб-квартиру російської розвідки в Москві.

"Для здійснення своєї незаконної діяльності росіянин встановив контакти з болгарськими громадянами, які мали доступ до інформації в цій сфері. Подальша перевірка встановила, що громадянин Росії має дипломатичний імунітет, оскільки він є співробітником торгового представництва Російської Федерації в Софії", - розповіли у прокуратурі.

Зазначається, що, попри наявність підстав для притягнення їх як обвинувачених у вчиненні злочину, кримінальне провадження щодо двох російських громадян було призупинено на основі Віденської конвенції про дипломатичні зносини.

Як повідомляв УНІАН, у жовтні минулого року в Болгарії першого секретаря російського посольства у Софії (Болгарія) звинуватили у шпигунстві на користь Росії та вислали з країни.