Ілюстрація / REUTERS

У Болгарії першого секретаря російського посольства у Софії (Болгарія) звинуватили у шпигунстві на користь Росії та вислали з країни.

Про це пише Європейська правда з посиланням на болгарську агенцію.

Читайте такожЖурналісти показали відео з місця ліквідації ватажка терористів ІД

Відео дня

Як встановили слідчі, ще з початку вересня 2018 року чоловік почав передавати Росії інформацію, що містила державну таємницю.

Дипломат збирав розвідувальну інформацію майже рік, проводив регулярні таємні зустрічі з громадянами Болгарії, зокрема високопосадовцями, які мають доступ до таємниці щодо Болгарії, ЄС і НАТО. За інформацію дипломат пропонував «матеріальну допомогу».

Згідно з Віденською конвенцією, «дипломатичний агент має імунітет від кримінальної юрисдикції приймаючої держави». Тому Генпрокуратура Болгарії припинила кримінальне провадження щодо особи з імунітетом.

Водночас російські ЗМІ пишуть, що дипломата висилають назад до Росії. Невдовзі вони повідомили, що громадянин РФ уже покинув Болгарію. Однак російське посольство не коментує журналістам висилку свого працівника і скандал навколо шпигунства.

Як повідомляв УНІАН, Агенція внутрішньої безпеки затримала громадянина Польщі Пьотра С. й арештувала його на три місяці за зберігання нелегальної зброї й підробку документів. Чоловіка підозрюють у шпигунстві на користь Росії.