Мухаммед Тауфік Алауї / Reuters

Президент Іраку Бархам Салех призначив Мухаммеда Тауфіка Алауї на посаду прем'єр-міністра.

Читайте такожЙованович подала у відставку з Держдепу США – ЗМІ

Він затвердив кандидатуру колишнього міністра комунікацій країни, запропоновану парламентаріями, і доручив йому протягом одного місяця сформувати новий уряд, повідомляє Deutsche Welle з посиланням на державне телебачення Іраку.

Відео дня

Алауї повинен очолювати уряд до проведення нових парламентських виборів, йдеться в повідомленні.

У свою чергу Алауї заявив, що залишить пост прем'єр-міністра, якщо різні політичні сили намагатимуться наполягти на затвердженні своїх кандидатів на посади міністрів. Водночас він закликав демонстрантів продовжувати протести до тих, доки їх вимоги не буде виконано.

Попередній прем'єр-міністр Іраку Адель Абдель Махді пішов у відставку в листопаді минулого року на тлі тривалих масових протестів. Відтоді протиборчі сили не могли домовитися про кандидатуру нового керівника уряду.

Як повідомляв УНІАН, масові антиурядові демонстрації почалися в Іраку на початку жовтня 2019 року. Демонстранти висловлювали невдоволення безробіттям, корупцією, зростанням цін на пальне і комунальні послуги, виступали за масштабні політичні реформи, вимагали вийти з-під впливу Ірану. Сили безпеки жорстко придушували ці акції. За різними даними, за час протестів було вбито від 400 до 600 людей.