Ілюстрація REUTERS

В Іраку силовики напали на наметові табори учасників антиурядових акцій, поранено щонайменше 40 осіб.

Як повідомляє Reuters, іракські сили безпеки сьогодні напали на головний протестний табір у Багдаді на площі Тахрір і спробували розігнати протестувальників у південних містах із застосуванням сльозогінного газу і куль, унаслідок чого було поранено більш як 30 осіб.

Читайте такожВ Іраку проходять масові акції протесту проти військової присутності США (фоторепортаж)

Відео дня

Сутички почалися після того, як влада почала демонтувати бетонні загородження біля площі Тахрір, де вже кілька місяців стоять табором антиурядові демонстранти.

Прихильники популістського священнослужителя Моктади ас-Садра почали залишати табори протестувальників відразу після того, як він заявив, що більше не братиме участі в антиурядових демонстраціях.

У південному місті Басра силовики вночі напали на учасників антиурядової акції. За даними джерел, поліція заарештувала щонайменше 16 учасників протесту по всьому місту.

Щонайменше 34 людини дістали поранення у сутичках між поліцією і протестувальниками у Багдаді, а ще шестеро - в південному місті Нассирія, повідомили джерела в службах безпеки і медики.

Дії сил безпеки виглядали як спроба повністю припинити антиурядові акції і покласти край багатомісячним демонстраціям, що закликали до усунення правлячої еліти Іраку.

Рейди почалися за кілька годин після того, як ас-Садр заявив, що закликатиме своїх прихильників припинити участь в акціях.

Ас-Садр підтримав вимоги демонстрантів про усунення корумпованих чиновників і посилення соціальної політики незабаром після початку демонстрацій у жовтні 2019 року, але не став закликати всіх своїх послідовників приєднатися до них. Однак багато хто з мільйонів прихильників Садра, серед яких жителі багдадських нетрів, були залучені в акції протесту.

Як повідомляв УНІАН, акції протесту в Іраку тривають з 1 жовтня 2019 року.

Їхні учасники невдоволені браком робочих місць, перебоями з подачею електроенергії, браком чистої води, поганою освітою, охороною здоров'я, а також загальною корупцією в країні.

Наприкінці листопада на тлі антиурядових протестів і заворушень, унаслідок яких загинули сотні людей, прем'єр Іраку Аділя Абдул-Махді подав у відставку.