Дональд Трамп / REUTERS

Повний розгляд усіх справ Дональда Трампа в Україні, значна частина яких пов’язана з зовнішньополітичною плутаниною, організованою його особистим адвокатом Руді Джуліані, лишається не завершеним. Навіть після того, як Сенат виправдав президента США у справі про імпічмент.

Про це пише Washington Post, нагадуючи про початок передвиборчої кампанії американського лідера. Тож коли з’являться нові деталі, викривальні документи й свідки – це лише питання часу. Не варто забувати й викриття з нової книги колишнього радника президента США з національної безпеки Джона Болтона.

Читайте такожWashington Post: Навіть Болтон був шокований поведінкою Трампа щодо України

Відео дня

Тож може з’явитися продовжене розслідування без чіткої кінцевої точки, яке буде й надалі ставити запитання про поведінку президента впродовж всього виборчого періоду в листопаді. Саме таких довготривалих наслідків Трамп і його союзники в Республіканській партії хотіли уникнути, коли відкинули тривалий розгляд імпічменту в Сенаті.

«Кожного дня буде спливати щось нове. Власне, це вже відбувалося щодня і щотижня», - сказав голова Комітету Палати представників з питань розвідки Адам Шифф.

Він додав, що остаточного рішення про допит Болтона у нижній палаті Конгресу поки немає. Хоча Сенат відмовився слухати його свідчення.

«Загальна безхарактерність президента, його бажання дурити на виборах… Він просто не зупиниться. Нічого не зміниться, а це означає, що ми будемо й далі пильними», - сказав Шіфф.

Видання пише, що Болтон був присутнім, коли Трамп ухвалював ключові рішення. Так чи інакше скоро він розповість свою версію історії. Або це станеться під час допиту в Конгресі, або ж за посередництва його книги, публікація якої запланована на березень. Але йдеться не лише про Болтона. Діловий партнер Джуліані Лев Парнас, який стверджує, що працював на Трампа в Україні, теж висловив готовність постати перед Конгресом і розповісти свою частину історії. Після того, як бізнесмена звинуватили в порушенні законодавства про фінансування кампаній, він слідчим у справі про імпічмент документи й повідомлення.

Читайте такожABC News: Вимоги Трампа "позбутися" посла в Україні потрапили на плівку

Тим часом, тисячі сторінок пов’язаних з Україною документів виходять на світло завдяки судовим позовам громадських груп, які посилаються на закон про свободу інформації. Департамент юстиції визнав у судовому клопотанні минулого тижня, що у нього є 24 електронних листа, пов’язаних з Україною, які досі не були розглянуті. Голова Комітету Палати представників з закордонних справ Еліот Енджел сказав, що історія щодо України «точно не закінчилася». Його комітет був одним з тих, які працювали над розслідуванням у справі про імпічмент.

«Я можу пообіцяти, що ми не дозволимо «зам’яти» цю проблему. Гадаю, є ще багато питань без відповідей, які американське суспільство заслуговує знати», - додав він.

Читайте такожТрамп відреагував на провал імпічменту роликом про своє вічне президентство (відео)

Окрім України демократи збираються відродити розслідування, які вони вели до того, як у вересні Конгрес вперше занепокоївся через тиск Трампа на українського президента Володимира Зеленського. Вони, швидше за все, продовжать вимагати податкові декларації американського лідера, розбиратися у його фінансових справах й перевіряти найбільш сумнівні політичні рішення. Вони також можуть просувати законодавство, ухвалене в Палаті представників, націлене на боротьбу з іноземним втручанням у вибори. При цьому, поведінка Трампа щодо України стане зразком.