Президент Філіппін Родріго Дутерте / REUTERS

Філіппіни у вівторок, 11 лютого, поінформували США про намір припинити дію договору, який дозволяв американським військам проводити навчання на території країни.

Як повідомив філіппінський міністр закордонних справ Теодоро Локсін, відповідну ноту передано в посольство США в Манілі, пише DW.

Припинити дію договору наказав президент Філіппін Родріго Дутерте, котрий попри історично тісні зв'язки філіппінських військових з американськими колегами часто критикував безпекову політику США, схвалюючи водночас дії КНР та Росії.

Відео дня

Читайте такожПрезидент Філіппін захотів перейменувати свою країну

Минулого тижня Локсін під час парламентських слухань попереджав, що денонсація угоди з США завдасть шкоди безпеці Філіппін та сприятиме агресії в Південнокитайському морі, на практично всю акваторію якого претендує Китай.

Укладена 1999 року угода, яка дозволяла американським військовим брати участь у навчаннях на території Філіппін, втратить чинність через 180 днів після вручення ноти. Втім, у цей період обидві сторони ще можуть вирішити відновити дію угоди, повідомляє агенція AP з посиланням на філіппінських посадовців.