Flickr/Ben Stanfield

Сенатор Рон Джонсон готує перше слухання свідків у справі про компанію Burisma. Розслідування Республіканської партії проти газової фірми з України з’явилося на тлі посилення позицій Джо Байдена на демократичних передвиборчих праймеріз.

Джонсон головує в Комітеті Сенату з питань внутрішньої безпеки й урядових справ. Він надіслав листа членам відомства, повідомивши їх про план ініціювати голосування щодо допиту свідка, політичного консультанта і колишнього дипломата України Андрія Теліженка, - пише Washington Post. Він працював на компанію під назвою Blue Star Strategies, яка представляла Burisma в США.

Читайте такожPolitico: Більшість американців не схвалюють роботу сина Байдена в Україні

Відео дня

Син колишнього американського віце-президента Гантер Байден обіймав посаду в раді директорів Burisma якраз тоді, коли адміністрація Барака Обами призначила його батька на роль представника в політиці щодо України. Президент Дональд Трамп і республіканці наразі без будь-яких доказів стверджують, що справи Байдена в Україні мали лихий характер.

Трамп і його союзники зосередилися головним чином на зусиллях колишнього віце-президента, націлених на звільнення Генерального прокурора України Віктора Шокіна. Хоча цього ж вимагали інші лідери Заходу, які звинувачували Шокіна у тому, що він не бореться з корупцією в Україні. Генпрокурор дійсно вів розслідування проти Burisma, але розслідування на той час вже зайшло в глухий кут, про що говорять американські й українські чиновники.

Читайте такожWashington Post: Україна відмовилась від брудної роботи для Трампа, але знайшлась заміна

В разі схвалення, пропозиція Джонсона стане першим допитом у Сенаті в рамках розслідування республіканців проти Байдена і Burisma. Двоє інших сенаторів від партії: Чарльс Греслі й Ліндсі Грем, - запустили ще одне розслідування проти Гантера Байдена. В своєму листі до членів комітету Джонсон написав, що він «переконаний у важливості для розслідування документів й інформації Blue Star, які надав Теліженко».

Видання зауважує, що Джонсон надіслав свого листа через день після того, як Джо Байден став переможцем демократичних праймеріз у Південній Кароліні. Ця перемога посилила його позицію в боротьбі за роль кандидата в президенти від Демократичної партії у 2020 році.