Україну звинувачують аж в трьох різних бідах США / фото УНІАН

У своїх промовистих свідченнях для справи про імпічмент Фіона Хілл, яка донедавна була членом Ради національної безпеки США, критикувала президента Дональда Трампа і його прихильників за те, що вони постійно повторюють звинувачення проти України. Мовляв, вона, а не Росія, втручалася у американські вибори в 2016 році.

"Це фальшива розповідь, вигадана й пропагована російськими спецслужбами", - цитує The Atlantic слова Хілл, які вона сказала 21 листопада в Конгресі.

Наступного дня видання New York Times повідомило, що високопоставлені керівники розвідки провели консультації для сенаторів, що Росія "принаймні з 2017 року" намагається підставити Україну, перекладаючи на неї вину за втручання у вибори. За лічені дні історія про те, що Росія підставила Україну, стала "поширеною мудрістю" серед журналістів й коментаторів у Вашингтоні.

Відео дня

Читайте такожWashington Post: Теорія про втручання України у вибори США може походити з Росії

"Ця історія під заголовком "Це все Україна винна" може увійти в історію як найбільш успішна кампанія з дезінформації, проведена російськими розвідувальними службами", - писала експерт. Brookings Institute Аліна Полякова, коментуючи заяву республіканця Джона Кеннеді, в якій він поставив під сумнів причетність Росії до хакерської атаки проти Демократичної партії.

Один з найбільш авторитетних репортерів у сфері національної безпеки Шейн Гарріс, який працює на Washignton Post, нагадав Кеннеді, що у США є "розвідувальні дані, й конгресмени мають до них доступ, а історія про вину України була вигадана й поширена Росією". Вірогідно, ЦРУ чи АНБ дійсно виявили чи їм повідомили таємні джерела, що Росія посіяла в голові у Трампа думку про українське втручання. Важко говорити про те, що знають далеко не всі. Але ані Фіона Хілл, ані New York Times не запропонували чітких деталей, прямих цитат чи імен, щоб просто підтвердити свої твердження.

Кампанії з дезінформації майже завжди націлені на широку публіку, а тому лишають публічні сліди. І оцінюючи виключно доступні всім докази, фальшива історія про вину України була вигадана і просувалася від самого початку американськими авторами теорій змови, а не російськими маріонетками дезінформації.

Читайте такожTime: В Україні знайшлись охочі перекласти втручання у вибори США з Росії на свою країну

Теорія змови "Це зробила Україна" ділиться на три більш екстремальні версії. Й кожен раз те, що Київ нібито "зробив", абсолютно інший. Перша версія говорить, що Україна втручалася у американські вибори в 2016 році, щоб допомогти Гілларі Клінтон. Друга версія - що хтось в Україні, а не в Росії, зламав комп’ютерні мережі демократів у 2016-му. І третя версія розповідає про компанію з кібербезпеки CrowStrike, яка допомагала Демократичній партії. Нібито вона "базується в Україні" або ж "належить" українцям. І що сервер Демократичної партії таким чином теж на українській території. Для ясності: CrowdStrike ніколи не базувалася в Україні й у неї немає українських власників. Фізично сервер демократів ніколи й не існував, тому що інфраструктура під питанням базується на хмарній технології.

Ці три теорії можна умовно назвати "українським втручанням", "українським хакерством" і "українською власністю". Трамп принаймні з квітня 2017 року змішував всі ці теорії змови. На це вказує підсумок його телефонної розмови з президентом Володимиром Зеленським за 25 липня, а також його 53-хвилинна розмова в ефірі Fox & Friends за 22 листопада. Тож коли ця триповерхова теорія взагалі виникла?

Історія про "українське втручання" фактично бере свій початок з самої України. В кінці травня 2016 року "Українська правда" повідомила про так звану "чорну бухгалтерію", документ з 22 сторінок, який викриває корупцію часів проросійського президента Віктора Януковича. 14 серпня 2016 року New York Times опублікувала репортаж про те, що на цих рукописних сторінках вписане ім'я Пола Манафорта, який на той час керував виборчою кампанією Трампа. В документі йшлося, що проросійська "Партія регіонів" виплатили йому 12,7 мільйона доларів, які він не задекларував.

Читайте такожМанафорт просував ідею, що у вибори в США втручалась Україна, а не Росія

Менш ніж через тиждень після того Манафорт пішов у відставку. Ще через тиждень, 28 серпня, Financial Times вийшла з заголовком: "Українські лідери ведуть кампанію проти "пропутінського" Трампа". В ній йшлося про те, що українські політики "втручаються" у вибори в США.

Довірена особа Трампа Роджер Стоун прочитав статтю на Financial Times, передрукував її на своєму особистому сайті й поділився нею 6 вересня з 79 тисячами підписників на Twitter. До витоку інформації Джона Подести лишався цілий місяць.

"Єдині, хто втручається у вибори США, - це друзі Клінтон в Україні", - сказав Стоун.

Ідея про "українське втручання" набрало обертів на початку 2017 року завдяки тепер горезвісному розслідуванню Politico, яке, як виявилося, поширювали праві радикали. Російська фабрика тролів й ГРУ, які активно працювали над впливом на хід виборів, безумовно, роздмухали цю історію. Але вони вступили в гру пізніше, майже через півроку після першої появи вигадки. Про це говорять дані про активність російських тролів, опублікованих Twitter.

"Де невдоволення через змову Клінтон і її команди з Україною заради втручання у вибори в США?" - писав один з головних російських тролів @USA_Gunslinger 12 липня 2017 року.

Читайте такожТрамп заявив про причетність України до втручання у вибори в США у 2016 році

Так званий "Кіберберкут" теж намагався поширити вигадку про "українське втручання" через поширення в інтернеті за червен 2017-го. Але це говорить, що російська сторона не вигадала цю версію теорії змови, вона її повторила за американськими правими радикалами.

Походження розповіді про "українське хакерство" більш розмите. В документі, опублікованому минулого місяця, ФБР розкриває одну важливу деталь. Під час допиту в бюро колишній заступник Манафорта Рік Гейтс пригадував, що один з ділових партнерів його боса Костянтин Кілімнік, у якого були зв'язки з російською розвідкою, просував вигадку про українську роль в хакерській атаці проти Демократичної партії.

"Гейтс пригадав, як Манафорт говорив, що хакерську атаку, швидше за все, провели українці, а не росіяни, тим самим повторивши роповідь, підтримувану Кілімніком", - йдеться в документі ФБР.

Збиває з пантелику епізод документу, в якому йдеться, що Кілімнік допускав вину росіян у хакерській атаці. Але вони нібито це зробили з України. Зі свідчень Гейтса, однак, не зрозуміло, коли саме ці твердження були висловлені. І як часто Манафорт їх повторював. Вигадку про "українське хакерство" часто поєднують з теорією про CrowdStrike. Мовляв, компанія з кібербезпеки якимсь чином сама влаштувала витік інформації демократів, а потім підставила російську розвідку. Цікаво, що Кілімнік не просував цю більш поширену версію теорії змови.

Читайте такожТрамп ненавидів Україну з початку своєї президентської каденції - WP

З усіх теорій версія про "українську власність" отримала найбільшу увагу останнім часом. Як виявилося, вона вперше з'явилася у січні 2017-го на сайтах правих і лівих радикалів. Це сталося майже одночасно.  У ранні години третього січна популярний серед правих сайт Washington’s Blog опублікував матеріал на 5,6 тисяч слів під заголовком: "Чому історія CrowdStrike про російських хакерів розвалюється". В ній були зібрані різні плітки, а також згадка про засновника CrowdStrike Дмитра Алперовича.

"Він не служить інтересам США. Він точно український патріот. Можливо, йому варто переїхати в Україну", - йшлося в статті.

Того ж дня The Nation опублікувало власну статтю про CrowdStrike. Журнал наголошував на тому, що Алперович - науковий співробітник Atlantic Council. І що аналітичний центр з Вашингтону "частково фінансують "Всесвітній конгрес українців" і український олігарх Віктор Пінчук". А отже компанія CrowdStrike якось пов'язана з українськими грошима й таємним впливом. Washington’s Blog підхопив епізод про Пінчука через два дні. А Breitbart News теж почав негативно писати про CrowdStrike.